Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

INICIJATIVA ZA VRAĆANJE ELGINOVOG BLAGA

Metopa

Američki arheolog Stefan G.Miler izjavio da Velika Britanija treba da vrati Grčkoj mermerne statue i druge predmete koji su svojevremeno sa Akropolja odneseni u London.

Mermer koji je odnet sa Partenona mora biti vraćen Grčkoj. Njegovo je mesto u novom muzeju na Akropolju, kako bi kompletirali istorijsku celinu kojoj i pripadaju, izjavio je arheolog Miler u intervjuu novinskoj agenciji ANA.

Nekadašnji engleski ambasador lord Elgin je, u vreme kada je Grčka još bila sastavni deo Otomanskog carstva, pre dva veka, brodovima odnosio umetničke predmete sa Akropoplja.

Oni se sada nalaze u muzeju u Londonu, ali vlasti Velike Britanije uporno odbijaju da ih vrate Grčkoj, kojoj i pripadaju. Deo tih umetnina neprocenjive vrednosti nalazi se i u privatnim kolekcijama porodice Elgin, rekao je Miler.

Hram Partenon, posvećen je Atini Partenos, zaštitnici grada Atine izgrađen u 5. veku p. n. e. To je najznačajnija građevina dorskog stila i najveća građevina na atinskom Akropolju. Njegove dekorativne skulpture ubrajaju se u najvažnija dela svetske umetnosti.

Partenon se smatra trajnim simbolom i spada u najveće svetske kulturne spomenike. Arhitekte Iktonos i Kalikrates započeli su sa gradnjom 447. godine p. n. e, a zgrada je završena do 432. godine, dok je rad na dekoraciji potrajao bar još godinu dana. Izgradnju Partenona je nadgledao vajar Fidija, koji je bio zadužen i za skulpturalnu dekoraciju a njemu se pripisuje danas ne sačuvana statua Atine, rađena u hrizelefantinskoj tehnici- (zlato i slonovača).

Elginovo blago i grčko-britanski spor

Na samom početku 19. veka 1801. godine, britanski ambasador u Istambulu, Tomas Brus – lord od Elgina, dobio je dozvolu od sultana sultana da može da poruši novije građevine ako je to neophodno da bi se videli starogrčki ostaci, i da skine skulpture sa njih. On je to shvatio kao dozvolu da uzme sve sklupture koje nađe. Angažovao je lokalno stanovništvo kako bi ih poskidao sa hrama, neke je pokupio sa zemlje, a neke manje komade je otkupio od meštana. Skidanje skulptura je izazvalo dalja nepopravljiva oštećenja na ostacima Partenona, jer su neki od blokova koji su činili friz bili prepolovljeni kako bi im se smanjila težina za transport u Englesku.

Partenon

Danas se skulpture koje je Lord Elgin skinuo sa Partenona, nalaze u Britanskom muzeju. Ostale skulpture se mogu videti u muzeju Luvr, u Kopnhagenu i na još nekim mestima, a većina koja je ipak ostala u Grčkoj je smeštena u Akriopoljskom muzeju. On se nalazio na samom Akropolju, sa jugoistočne strane Partenona. U međuvremenu je izgrađena potpuno nova zgrada muzeja u koju će biti prebačene skulpture iz Akropoljskog muzeja. Na samoj zgradi Parteona moguće je videti još nekoliko zaostalih skulptura.

Grčka vlada je još 1983. pokrenula inicijativu da joj se skulpture iz Britanskog muzeja vrate. Britanski muzej to odbio. Bez obzira na čvrste britanske stavove, 2007. godine su održani pregovori između predstavnika grčkog i britanskog ministarstva kulture i njihovih pravnih savetnika. To je bio prvi ozbiljan sastanak u poslednjih nekoliko godina i čini se da su se dve strane približile rešenju problema.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *