Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VEŠOVIĆEVA ANTOLOGIJA BH. POEZIJE

Da je barem devedeset treća

Antologija poezije „Da je barem devedeset treća“ (Decenija i po bh. stvaralaštva), u izboru Marka Vešovića, objavljena je u Izdavačkoj kući „Dobra knjiga“

Sarajevski književni sat u povodu objavljivanja ove antologije održat će se u srijedu, 5. maja, u Multimedijalnom centru „Mak“.

U predstavljanju Antologije učestvuju Vešović, Enver Kazaz, Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Bisera Alikadić i Stevan Tontić. Stihove će govoriti glumac Miodrag Miki Trifunov.

Vešović je izabrao poeziju 53 pjesnika s područja Bosne i Hercegovine, dok naslov i podnaslov antologije govori o periodu kojim počinje izbor poezije za antologiju.

Kako antologičar navodi, dok mu je pjesništvo u Federaciji bilo uglavnom poznato, poezija koja je nastajala u Republici Srpskoj bila mu je do nedavno neznana. Kako Vešović priznaje, ta nepoznanica bila je na njegovu sramotu, a u poeziji je uživao.

Vešović ističe i preokret kada je riječ o ženskom pjesništvu u BiH. Kako kaže, prije rata „ženski pjesnici bili su rijetki kao po groblju jagode, što bi rekli u Crnoj Gori“, ali u zadnjih 15 godina žene su preuzele ozbiljne mjere pritiv dominacije muškaraca u ovdašnjem pjesništvu.

Antologiju „Da je barem devedest treća“ čine izbori poezije Ilije Ladina, Mile Stojića, Tanje Stupar-Trifunović, Željka Ivankovića, Senadina Musabegovića, Jozefine Dautbegović, Adise Bašić, Josipa Mlakića, Semezdina Mehmedinovića, Šejle Šehabović, Aleksandre Čvorović, Asmira Kujovića, Miljenka Jergovića, Damira Uzunovića, Feride Duraković, Fadile Nure-Haver, Dubravka Brigića, Velimira Miloševića, Bisere Alikadić,Veselka Koromana, Josipa Ostija, Ranka Sladojevića, Abdulaha Sidrana, Dinka Delića, Predraga Čeranića…

Izvor: e – novine/FENA Photo: EPA/FRANK RUMPENHORST

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *