PAVIĆ U RUMUNSKOM POZORIŠTU

Aleksandra Radovanović   Pozorište, Vesti

MALI TEATAR IZ BUKUREŠTA IZVEO PREDSTAVU “MANTIJA OD ZVEZDA”

BUKUREŠT - Mali teatar u Bukureštu priredio je predstavu prema delu književnika Milorada Pavića “Mantija od zvezda”, koju je publika primila sa velikim interesom i oduševljenjem.

Mlada i afirmisana rediteljka Nona Čjobanu je izjavila da je postavila predstavu “kao putovanje sa Miloradom Pavićem na mapi snova, na kojoj se nalazi horoskop ljubavi u vremenu i prostoru snova, u poetskom svemiru sa mitološkim, astrološkim i religioznim elementima”.

Nona Čjobanu je navela u programu za publiku da je san u predstavi “instrument spoznaje, mesto apsolutne slobode u kojoj se rađa, metamorfozira i uništava ljubav”.

Scenografija Julijana Baltaceskua, kostimi Dojne Levince, muzička ilustracija rediteljke None Čjobanu predstavljaju adekvatan umetnički okvir za realizovanje predstave o snovima Milorada Pavića.

Bukureštansko pozorište je organizovalo prošle nedelje, pre premijere, specijalno veče na kojem je predstavljen svet Milorada Pavića “Od knjige do predstave”.

Govorili su o svetu Pavića rediteljka Nona Čjobanu, direktorka izdavačke kuće “Humanitas Denisa Komanesku”, gde je objavljena knjiga “Mantija od zvezda” u prevodu Marijane Štefanesku, koja je na rumunski prevela više Pavićevih knjiga.

U Rumuniji je dva puta preveden “Hazarski rečnik” u značajnim izdavačkim kućama “Nemira” i “Paralela 45″, a takođe su prevedeni “Predeo slikan čajem”, “Unutrašnja strana vetra”, “Poslednja ljubav u Carigradu” i “Mantija od zvezda”.

Rumunska književna kritika ocenjuje da je Milorad Pavić “Borhes Balkana” i da on ulazi u elitnu grupu pisaca kao što su Italo Kalvino, Gabrijel Garsija Markes, Danilo Kiš, Umberto Eko, Mirčea Horija Simionesku.

Izvor: Glas javnostiPostavite komentar