Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PAVIĆ U RUMUNSKOM POZORIŠTU

MALI TEATAR IZ BUKUREŠTA IZVEO PREDSTAVU „MANTIJA OD ZVEZDA“

BUKUREŠT – Mali teatar u Bukureštu priredio je predstavu prema delu književnika Milorada Pavića „Mantija od zvezda“, koju je publika primila sa velikim interesom i oduševljenjem.

Mlada i afirmisana rediteljka Nona Čjobanu je izjavila da je postavila predstavu „kao putovanje sa Miloradom Pavićem na mapi snova, na kojoj se nalazi horoskop ljubavi u vremenu i prostoru snova, u poetskom svemiru sa mitološkim, astrološkim i religioznim elementima“.

Nona Čjobanu je navela u programu za publiku da je san u predstavi „instrument spoznaje, mesto apsolutne slobode u kojoj se rađa, metamorfozira i uništava ljubav“.

Scenografija Julijana Baltaceskua, kostimi Dojne Levince, muzička ilustracija rediteljke None Čjobanu predstavljaju adekvatan umetnički okvir za realizovanje predstave o snovima Milorada Pavića.

Bukureštansko pozorište je organizovalo prošle nedelje, pre premijere, specijalno veče na kojem je predstavljen svet Milorada Pavića „Od knjige do predstave“.

Govorili su o svetu Pavića rediteljka Nona Čjobanu, direktorka izdavačke kuće „Humanitas Denisa Komanesku“, gde je objavljena knjiga „Mantija od zvezda“ u prevodu Marijane Štefanesku, koja je na rumunski prevela više Pavićevih knjiga.

U Rumuniji je dva puta preveden „Hazarski rečnik“ u značajnim izdavačkim kućama „Nemira“ i „Paralela 45“, a takođe su prevedeni „Predeo slikan čajem“, „Unutrašnja strana vetra“, „Poslednja ljubav u Carigradu“ i „Mantija od zvezda“.

Rumunska književna kritika ocenjuje da je Milorad Pavić „Borhes Balkana“ i da on ulazi u elitnu grupu pisaca kao što su Italo Kalvino, Gabrijel Garsija Markes, Danilo Kiš, Umberto Eko, Mirčea Horija Simionesku.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *