Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ИЗ АКТИВНОСТИ КЊАЖЕВАЧКОГ МУЗЕЈА У МАЈУ

Завичајни музеј Књажевац својим програмима укључиће се у „Мајске свечаности“ поводом обележавања Дана општине Књажевац и то:

– Сценским приказом Завичајног појмовника (Све о завичају од А до Ш) – едукативног програма, који у сарадњи са Народном библиотеком „Његош“ из Књажевца и ученицима шестих разреда књажевачких основних школа реализује већ две школске године. Под називом „На слово К – Књажевац“ на великој сцени Дома културе Књажевац 04.05.2010. у 18 часова, „Завичајци“ ће представити публици стечено знање о завичају. Од А до Ш!

– Изложбом фотографија под називом „57 слика“ Саше Милутиновића Летећег, фотографа Завичајног музеја Књажевац. Изложба ће бити отворена 05.05.2010. у 21 час у холу Дома културе Књажевац, а свечаном отварању претходиће концерт најталентованијих ученика ШОМО „Предраг Милошевић“ из Књажевца. Кроз „57 слика“ Саша Милутиновић Летећи приказује различита лица наше вароши, непосредну околину, људе и ћуди Старе планине.

У магичној Ноћи музеја, објекти у саставу Завичајног музеја Књажевац, отвориће своја врата бројној публици.

– Изузетан програм посвећен француској култури започеће 15.05.2010. у 18 часова отварањем изложбе фотографија „Монпарнас у Књажевцу“ аутора др Бранислава Бранковића, архитекте, дугогодишњег конзерватора базилике Сен Дени. Изложба говори о уметничким атељеима, њиховом развоју и значају Монпарнаса као светског уметничког центра. Избор фотографија архитектонских решења илуструје развој архитектуре, промене у уметности, истичући значај очувања и могућност коришћења културних добара. Кроз фотографије уметничких атељеа 28 светски признатих савремених уметника, уводи нас у магични свет уметности и архитектуре, амбијенте у којима настају уметничка дела. Међу њима су и неки од најзначајнијих српских сликара попут Владе Величковића, Бате Михаиловића, Љубинке Јовановић и других.

– У Архео-етно парку у Равни, надомак Књажевца са почетком у 20 часова, биће приређено Вече француске поезије и музике уз дегустацију књажевачких вина, у сарадњи са Народном библиотеком „Његош“ из Књажевца, ученицима Гимназије у Књажевцу и другим пријатељима Завичајног музеја и Ноћи музеја у Књажевцу.

– Музеј града у Кући Аце Станојевића биће отворен за посетиоце.

У оквиру обележавања поново покренуте Недеље музеја од стране Музејског друштва Србије, која се у Србији успешно одржавала двадесетак година од 1954. године, а у циљу популаризације музеја, развијања свести о значају културне баштине, приближавања музејској публици, са темом „Дружимо се у музеју“,

– 17.05.2010. у 11 часова у Галерији Завичајног музеја Књажевац, Завичајни музеј Књажевац организује предавање др Бранислава Бранковића, архитекте-конзерватора под називом „Искуства у заштити споменика културе у Француској“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *