“SRBIJA ZEMLJA FRESAKA” U PARIZU

Ivan Manojlović   Kultura, Vesti

Sv. Sava i Stefan Nemanja iz Mileševe

Izbor fresaka iz fundusa Gelerije fresaka u Beogradu biće predstavljen u Parizu. Postavka nazvana “Srbija zemlja fresaka” do sada gostovala u Strazburu, Klagenfurtu i Ljubljani.

U četvrtak, 29. aprila, u Srpskom kulturnom centru u Parizu, biće otvorena izložba Srbija, zemlja fresaka. Tokom naredna dva mesece posetioci će imati priliku da vide 13 kopija fresaka, odlivake kamene plastike, kao i dve makete enterijera manastira Sopoćani i Mileševa.

Mnogobrojni manastiri, nastali u periodu od 12. do 15. veka, predstavljali su duhovna utočišta i rasadnike umetnosti, ali i temeljna uporišta budućih institucija modernog društva.

Tokom ovog razdoblja formirana je osnova za procvat autohtone kulture, nastale spajanjem uticaja romaničke i gotičke umetnosti u sferi arhitekture i skulpture, sa vizantijskom umetnošću i slikarstvom.

Freske kao reprezent Srbije

Srednjovekovnu umetnost srpskog podneblja moguće je predstaviti na mnogo načina, ali su freske i kamena plastika svakako njen najreprezentativniji i najrečitiji vid. Tako će pariskoj publici biti predstavljena čuvena freska “Bogorodica sa Hristom hraniteljem” iz Bogorodice Ljeviške.

Slikarski program Dečana će biti predstavljen freskom “Sveti Đorđe”, Gračanice - ktitorskim portretima kralja Milutina i kraljice Simonide, Sopoćana - fragmentom komozicije “Rođenje Hristovo”, a crkve svetog Dimitrija iz kompleksa Pećke patrijaršije - scenom “Rođenje Bogorodice”, stoji u propratnom tekstu izložbe.

Kao materijalno svedočanstvo jednog minulog vremena, freske ujedno predstavljaju i vanvremenski kod za razumevanje sudbine jednog naroda, njegove duhovnosti i ideologije. Osim religioznog aspekta, ove freske bile su i ostale simbol duhovne i državne samostalnosti srednjovekovne Srbije, a danas predstavljaju suštinski deo srpskog kulturnog identiteta.

Izložba Srbija, zemlja fresaka, koja je prvi put realizovana 2007. godine kada je predstavljena u Strazburu, a zatim u Klagenfurtu i Ljubljani, jeste autorska izložba magistra Bojana Popovića, upravnika Galerije fresaka u Beogradu.
Izvor: RTSPostavite komentar