Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTKRIVEN HRAM IZ ŠESTOG VEKA P.N.E. SA DETALJNIM UPUTSTVIMA ZA IZGRADNJU

Italijanski arheolozi pronašli su ostatke hrama iz VI veka p.n.e. zajedno sa detaljnim uputstvima za izgradnju koji su ih podsetili na proizvode čuvene švedske firme Ikea koje kupac sam sklapa po sistemu „uradi sam“.

Gotovo svaki deo komplikovane strukture ove građevine, iskopane u mestu Tore Satrijano, nedaleko od Potence, na jugu Italije, ima na sebi detaljne instrukcije o tome gde treba da bude postavljen ili uglavljen.

Ostaci hrama pronađeni su u oblasti na jugu Italije koju su od VIII veka p.n.e. počeli da naseljavaju grčki kolonisti i trgovci i koji je u istoriji poznati kao Magna Graecia (Velika Grčka).

Arheolozi veruju da je tamošnje preromansko plemstvo razvilo naklonost za grčki stil gradnje i da su dovitljivi preduzimači došli na ideju o relativno jeftinim građevinama po sistemu „uradi sam“ kako bi zadovoljili lokalnu potražnju.

Na svakom kamenom bloku hrama nalaze se crteži koji pokazuju kako se on ugrađuje, na sličan način kao i uputstvo za sklapanje Ikeinog nameštaja sa „muškim“ i „ženskim“ spojnicama. Instrukcije u vidu crteža pojavljuju se, takođe, i na crveno-crnim dekorativnim panelima, simatijumima.

„Svi simatijumi i pojedini delovi friza imaju instrukcije koje se odnose na krovnu montažnu konstrukciju“, izjavio je Masimo Ozana, direktor arheološkog odseka na Univerzitetu Bazilikate.

Detalji ovog neobičnog otkričha objavljeni su u najnovijem broju italijanskog izdanja časopisa „National Geographic“.

Izvor: Blic Online Foto: AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *