Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VEČERAS POČINJU FILMSKI SUSRETI U NIŠU


Pred publiku bez selekcije


Na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi večeras počinje 43. festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, Filmski susreti, gde će tokom sedam večeri u zvaničnoj konkurenciji biti prikazano 12 filmova.

Zvanični program ovogodišnjih Filmskih susreta trajaće šest večeri, dok će sedmo, završno veče biti rezervisano za dodelu nagrada i dukumentarno-igrani film o nedavno preminulom kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću. U zvaničnoj konkurenciji će se naći filmovi „Biro za izgubljene stvari“, u režiji Svetislava-Bate Prelića, „Miloš Branković“ Nebojše Radosavljevića i „Princ od papira“ Marka Kostića. Biće prikazani i „Četvrti čovek Dejana Zečevića, „Čitulja za Eskobara“ Milorada Milinkovića,Ljubav i drugi zločini“ Stefana Arsenijevića, „Čarlston za Ognjenku“ Uroša Stojanovića, Nije kraj“ Vinka Brešana, „Maša“Siniše Kovačevića, „Bledi mesecLjubiše Samardžića i „Peščanik“ Sabolča Tolnaia. U konkurenciji će se naći i film „Na lepom plavom Dunavu“ Darka Bajića, koji je odlučio da ga prijavi uprkos tome što ga je prethodno povukao, nezadovoljan ocenom Selekcione komisije da je „ovogodišnja filmska produkcija ispod proseka, kako po kvantitetu tako i po kvalitetu“.

Ministar na Festivalu

Ministar kulture Republike Srbije Nebojša Bradić, posetiće večeras Niš, gde će se sresti sa Milošem Simonovićem, gradonačelnikom Niša, sa kojim će razgovarati o pitanjima od značaja za razvoj kulture, saopšteno je iz Ministarstva. Sastanku će prisustvovati i Nađa Marković, zamenica gradonačelnika, i Miodrag Radović, gradski većnik zadužen za kulturu. Ministar će takođe prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja ovogodišnjih 43. filmskih susreta.
Ovogodišnji Savet festivala je odlučio, na predlog Selekcione komisije, da se prikaže svih 12 prijavljenih filmova, bez ikakve selekcije. U ovogodišnjoj filmskoj ponudi samo će Kovačevićeva „Maša“ biti srpska i festivalska premijera, pošto su ostali filmovi već viđeni na festivalskim ili bioskopskim platnima.

Z. Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *