Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KNJIGA O ZORANU RADMILOVIĆU

Dvadeset pet godina posle smrti pojavila se knjiga o velikom srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću „Zalažem se za laž“. Knjigu je priredila glumčeva ćerka Ana.

U izdanju izdavačke kuće „VBZ“ objavljena knjiga „Zalažem se za laž“ u kojoj se nalaze odabrani tekstovi glumca Zorana Radmilovića (1933-1985). Knjiga je predstavljena u Matici iseljenika Srbije.

Umesto klasične prezentacije na kojoj književni teoretičari, kritičari ili istoričari govore o knjizi i autoru, sedište Matice iseljenika se pretvorilo u pozornicu na kojoj su defilovale najveće zvezde srpskog glumišta spontano pretvarajući Zoranove iskaze u dramske tekstove koje je izabrala Radmilovićeva ćerka Ana.

Ulogu režisera jedinstvenog teatarskog događaja, u kome bi uživao neprevaziđeni „Radovan III“ preuzeo je Brana Crnčević, uzimajući to pravo po starešisntvu, ali i po tome što je više od četiri decenije bio blizak prijatelj sa Radmilovićem.

Predsednik Matice iseljenika Radivoje Dabić ispričao je da se sa Anom upoznao tokom jedne emisije snimane u Bjeljini i tada mu je poklonila upravo objavljenu knjigu u kojoj nije zabeležila lična sećanja na oca, već sakupila tekstove koji su joj najviše značili.

Neuobičajena prezentacija

Zoranovo ime bilo je dovoljno da privuče brojne goste koji su uživali u interpetacijama Petra Kralja, Tatjane Bošković, Aljoše Vučkovića, Milana – Cacija Mihailovića, pokazujući da je ovaj veliki glumac imao izuzetan literarni dar, duboko promišljao o mnogim temama.

Crnčević je na svoj karakterističan ciničan duhovit način evocirao uspomene na druženja sa Radmilovićem po kafanama, pozorištima na putovanjima...

Ana Radmilović ispričala je da je knjiga nastala dok je samovala, kao novinar na Kosovu, gde se stalno vraćala iščitavanju knjižice o ocu koju je napisao Dušan Prelević i Zoranovih dnevnika.

Na podsticaj prijatelja postarala se da prikupi neke druge beleške i novinske isečke bilo da su to tesktovi koje je napisao Radmilović ili njegovi intervjui i tako je nastala knjiga „O Zoranu njim samim“.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *