Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„TURBO FOLK“ NA HRVATSKI NAČIN

RIJEČANI NA JUGOSLOVENSKOM POZORIŠNOM FESTIVALU U UŽICU

UŽICE – Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu sinoć je nastupilo Hrvatsko narodno kazalište Ivana Pl. Zajca iz Rijeke sa predstavom „Turbo folk“, u režiji Olivera Frljića.

Igrali su Anastazija Balaž Lečić, Olivera Baljak, Andreja Blagojević, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Damir Orlić i Tanja Smoje.

Sudeći po reakcijama publike i prisustvu velikog broja novinara na susretu sa ekipom riječkog HNK, Frljićev autorski projekat sa glumcima-koautorima dobro je prihvaćen i na užičkom festivalu.

„Turbo folk“ je metafora opšteg moralnog raspada 1990-ih i estetski okvir nacionalizama koji je pozivao ljude u rat, i kao prvi srpski izvoz koji je stigao u Hrvatsku.

Glumac Dražen Mikulić rekao je da je jedan od glumaca koji je na početku bio apsolutno bio protiv te predstave nastajale i kroz improvizaciju, a njegova koleginica Jelena Lopatić dodala da je to bila velika odgovornost i sloboda.

Glumica Olivera Baljak, govoreći o saradnji sa rediteljem Frljićem, rekla je da ju je „provociralo da igra protiv ljudskog licemerja kojeg ima toliko da čovek ne može verovati, kao i ćutanja, kukavičluka“.

– Toga ima i kod mene i zato zdušno igram ovu predstavu i to je moj revolt, rekla je Olivera Baljak o glumi u „Turbo folku“ u kojoj svojim imenom i prezimenom glumci potpisuju uloge.

Direktor drame riječkog HNK Žarko Radić preneo je pozdrave reditelja Frljića užičkoj publici i uputio reči zahvalnosti što je predstava „Turbo folk“ pozvana da učestvuje – kako je istakao – na cenjenom Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

Radić je dodao da je HNK predstavom „Turbo folk“ priča o nama i vlastitim glupostima, o fenomenu – turbofolku čije je javno izvođenje zabranjeno u Hrvatskoj, a deca ga od 15-16 godina imaju na kasetama…

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu večeras, pete festivalske večeri, biće prikazana predstava Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada „Brod za lutke“ Milene Marković, u režiji Ane

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *