Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KARIKATURE PJERA KRIŽANIĆA U „GLASNIKU“

Izložba karikatura Petra Križanića (1890-1962), kao i promocija knjige „Pjer“ koju je objavio Službeni glasnik, biće otvorena 16. aprila u Klubu-knjižari „Glasnik“ u Beogradu.

Križanića je životni put iz rodne Gline i odrastanja u banijskom selu Mečenčani, školovanja u Zagrebu i specijalizacije u Parizu, Beču i Budimpešti, između dva svetska rata doveo u Beograd i u dnevni list „Politika“, u kojem se proslavio.

Pseudonim Pjer počeo je da koristi još 1908. godine, a prvi put se profesionalno „opekao“ kada su se njegove karikature pojavile u „Koprivama“, glasilu Hrvatsko-srpske koalicije.

U Beograd je došao 1922. i već 1923. zaposlio se u „Politici“, a 1935. bio je među osnivačima „Ošišanog ježa“.

Križanić nije bio samo karikaturista. S Urošem Predićem i Jakovom Orfelinom 1911. godine oslikao je ikonostas u crkvi fruškogorskog manastira Greteg.

Opremao je i knjige, poput prve zbirke pesama Desanke Maksimović, i bio autor naslovne strane prvog izdanja knjige „Magnum crimen“ Viktora Novaka, koja govori o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u hrvatskim logorima tokom Drugog svetskog rata.

Petar Križanić se smatra utemeljivačem karikature kao političkog komentara u dnevnim novinama. Rodonačelnik je škole karikature.Umro je u Beogradu 1962. godine. Posthumno je u njegovu čast uspostavljena Nagrada Pjer.

O knjizi „Pjer“ 16. aprila od 18 časova govoriće priređivač izdanja Radivoje Bojičić, slikar i karikaturista Dragan Rumenčić, novinar Živadin Mitrović i glumac Srba Milin.

Izvor: Blic Online/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *