Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ČUDESNI FILM O VASI LADAČKOM

Balašević ne krije da je scenario napisao kao dar za diplomu na glumačkoj akademiji svojoj ćerki Jovani

Jovana BalaševićNovi Sad – Rediteljski prvenac Đorđa Balaševića film „Kao rani mraz”, dugometražna igrana verzija njegove pesme „Priča o Vasi Ladačkom”, premijerno će biti prikazan 19. aprila u Velikoj dvorani NIS-a u Novom Sadu i 20. aprila u „Sava centru” u Beogradu – saopšteno je juče na konferenciji za medije u Vladi Vojvodine. Pored popularnog kantautora, prvom predstavljanju filma u javnosti prisustvovali su pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i tumači glavnih rola: Danijel Kovačević, Jovana Balašević, Vojin Ćetković i Mira Banjac.

Film „Kao rani mraz” Đorđe je potpisao i kao scenarista i autor muzike, a producent je porodična kuća „Salajka”, sa njegovom suprugom Oliverom na čelu. Balaševići su okupili reprezentativnu glumačku ekipu u kojoj su još: Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Mustafa Nadarević, Zijah Sokolović, Marko Makivić, Peđa Bjelac, Ivan Đurić, Danica Jurčova, Radoje Čupić… Kadrovi su snimani 54 dana na lokacijama oko Ade, Čeneja, Novog Sada i Fruške gore, a posle montaže za prikazivanje je ostalo dva sata i četrdeset minuta.

– Ako je traka uspela da registruje bar nešto od ljubavi, posvećenosti i požrtvovanja uloženih u ovaj projekat, onda će njegovo donošenje publici na prag biti nešto kao kumovska pogača. Malo originala kog smo svi toliko željni u ovim falsifikovanim i patvorenim vremenima. „Priča o Vasi Ladačkom” je pesma koja se otela, koja se nastavlja i posle poslednje strofe, koja živi svoj život trideset i nešto godina. Krišom je stizala i tamo gde niko odavde jedno vreme nije smeo – istakao je Balašević.

Film donosi priču o događajima nakon pesme, iz ugla Vasinog sestrića Nikole. Balašević ne krije da je scenario napisao kao dar za diplomu na glumačkoj akademiji svojoj ćerki Jovani, koja juče nije mogla da sakrije suze. „Takvi smo mi, prirodni”, rekla je i izvinila se prisutnima u sali. Lik mladog Vase u filmu igra Danijel Kovačević, za koga reditelj kaže da je „jednostavno lik koji je zamišljao još otkako je napisao pesmu”. Kovačević je na snimanje dovozio svoju suprugu, takođe glumicu, a onda je zapao za oko Balaševiću.

– Muzički, ovo bi bila fuga, poetski – balada, ali sve zajedno reč je o čudesnom filmu, koji je dugo fermentirao kod Đoleta. Motor projekta, sa druge strane, bila je Olivera Balašević, koja je do tančina, u sat, sve ispoštovala što je dogovoreno. Počev od odnosa prema ljudima, bez obzira da li je reč o radnicima koji razvlače kablove ili filmskim zvezdama, do isplate honorara – rekla je Mira Banjac.

Miroljub Mijušković – Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *