Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SAN OTVORENIH OČIJU

Najavljena manifestacija „Noć muzeja“

„Sanjajte otvorenih očiju“ slogan je sedme „Noći muzeja“ koja će 15. maja povezati 48 gradova u Srbiji. U periodu od 18 do dva sata iza ponoći, 150 kulturnih institucija otvoriće svoja vrata kako bi predstavila svoje nove, zanimljive i odabrane programe. Karte će uskoro biti puštene u prodaju u Beogradu, Novom Sadu i Valjevu, dok će u ostalim gradovima ulaz biti slobodan.

Kako je tekla istorija tetoviranja još od Maora, kako je izgledala kuća u kojoj je živeo Đorđe Vajfert ili od kojih su se materijala pravile lutke od 19. veka do danas, deo je programa, uz nastupe brojnih bendova, koji će se te noći na 70 lokacija dešavati u Beogradu. Prestonica će biti podeljena u sedam zona, svoju pretpremijeru imaće Muzej sporta i olimpizma, a predstaviće se i druga ekskluzivna mesta.

Novi Sad priprema program na 40 lokacija sa idejom da animira sve generacije. Posetioci „Noći muzeja“ biće u prilici da saznaju tajne izrade žolnaj nakita, da prošetaju vojvođanskom ulicom iz 19. veka, da učestvuju u programu „Arheolog kao detektiv“ i osvoje brojne nagrade. Iako nema Gradski muzej, Svilajnac je odlučio da se po prvi put uključi u manifestaciju i predstavi program „Tragom resavskog muzeja“. Prva čaršijska postaće tako na jedno veče Ulica kulture ili muzej na otvorenom sa izloženim retkim i vrednim zbirkama.

Zanimljivi sadržaji osmišljeni su i u Subotici, Sremskim Karlovcima, Beloj Crkvi, Zrenjaninu, kao i u Šapcu, Valjevu, Loznici, Kragujevcu, Boru, Zaječaru, Nišu, Aleksandrovcu…

Zainteresovani mogu naći detaljne informacije o lokacijama, programu i učesnicima manifestacije na sajtu www.nocmuzeja.rs. „Noć muzeja“ podržali su Ministarstvo kulture i gradske skupštine gradova učesnika, generalni sponzor i partner „Telekom Srbija“.

Izvor: Blic Online S. Š.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *