Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZDAVAČKA KUĆA „HAJPERION“ NAJAVILA KNJIGU DO SADA ZAPEČAĆENIH RAZGOVORA BIVŠE PRVE DAME SAD

Intervjui Žakline Kenedi

U razgovorima vođenim u njenom stanu u Vašingtonu Džeki je govorila o svom braku i godinama provedenim u Beloj kući, razmišljanjima Đona o tome da li da se kandiduje za još jedan mandat, a Kerolajn Kenedi je odlučila da dopusti objavljivanje jer se iduće godine obeležava 50-godišnjica inauguracije njenog oca

NJUJORK – Izdavačka kuća „Hajperion“ (Hyperion) objaviće intervjue Žakline Kenedi (Jacqueline Kennedy) koje je dala u prvoj polovini 1964, nekoliko meseci pošto je njen suprug Džon Kenedi (John) ubijen, saopštila su dva zvaničnika upućena u pregovore o objavljivanju.

Žaklina Kenedi je u tom periodu dala sedam intervjua istoričaru i porodičnom prijatelju Arturu Šlezindžeru (Arthue Schlesinger).

U razgovorima vođenim u njenom stanu u Vašingtonu bivša prva dama SAD govorila je o svom braku i godinama provedenim u Beloj kući, predizbornoj kampanji svog muža i njegovim razmišljanjima o tome da li da se kandiduje za još jedan mandat.

Intervjui su deo baštine Predsedničke biblioteke Džona Kenedija i, na zahtev Džeki Kenedi, bili su zapečaćeni na neodređeno vreme.

Posle njene smrti 1994. i smrti njenog sina Džona Kenedija mlađeg 1999, odluka o sudbini snimljenih razgovora ostala je isključivo u rukama njene ćerke Kerolajn Kenedi (Caroline).

Kako se iduće godine obeležava 50-godišnjica inauguracije njenog oca, Kerolajn Kenedi je odlučila da dopusti objavljivanje intervjua.

Prema izvorima bliskim pregovorima, „Hajperion“ će transkripte razgovora objaviti u septembru 2011, a biće objavljena i audio-traka od šest sati.

Kerolajn Kenedi će napisati uvod za knjigu koja je zasad bez naslova, a jedan istoričar, koji još nije odabran, radiće na dodatnim objašnjenjima.

Artur Šlezindžer, dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade, umro je 2007.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *