Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOLIN KREJG ĆE PREDSTAVITI ROMAN „AFRIKA“

BEOGRAD – U Dečjem odeljenju „Čika Jova Zmaj“ Biblioteke grada Beograda (Hilandarska 7) u četvrtak u podne kanadska spisateljica Kolin Krejg (Colleen Craig), predstaviće svoj roman „Afrika“ u izdanju „Kreativnog centra“.

O knjizi koju je preveo Zoran Penevski a ilustrovao Aleksandar Sotirovski autorka će razgovarati sa učenicima Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Krejgova će osnovcima govoriti o pisanju „Afrike“, kao i o sopstvenom odrastanju u Južnoafričkoj Republici u doba aparthejda.

Knjiga, namenjena deci od 12 godina pa naviše, kroz formu tinejdžerskog romana o odrastanju i sazrevanju progovara o važnim problemima poput aparthejda, pomirenja i iskupljenja za političke zločine, kolonijalizmu, nasleđu…

Reč je o romanu koji postavlja mnoštvo pitanja o moralu i etici u formi priče koja može da zaokupi pažnju mladih čitalaca.

Glavna junakinja, trinaestogodišnja Kim provodi letnji raspust u Južnoafričkoj Republici domovini njene majke Rijane, koja je novinarka i ima zadatak da izveštava o radu Komisije za pomirenje.

Komisija istražuje nepravde učinjene tokom aparthejda, koji je silom nametnuo podelu na crnce, belce, Indijce i obojene.

Potresna svedočenja otkrivaju Kim razmere tragedije i brutalnosti tog sistema. Dok se njena majka bori sa bolnim uspomenama iz prošlosti, Kim postaje sve odlučnija da otkrije istinu o svojoj porodici sa kojom se po prvi put susreće. Temba, sin porodične služavke, pomoći će joj u potrazi za ocem o kojem majka skriva istinu.
Krejgova je rođena je i odrasla u Kanadi, gde je završila kurs kreativnog pisanja na Univerzitetu Britanske Kolumbije.

Tokom osamdesetih živela je u Africi i tu se susrela sa surovim režimom aparthejda. Početkom devedesetih vratila se u Kanadu gde je počela da se bavi pisanjem.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *