Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ARHEOLOZI OTKRILI OSTATKE ŠEKSPIROVE KUĆE

Arheolozi su otkrili ostatke kuće u u kojoj je, kako veruju, Vilijem Šekspir napisao najveći broj svojih čuvenih dela.

Stručnjaci su započeli radove na iskopavanju ostataka Nju Plejsa (New Place), Šekspirove kuće u njegovom rodnom mestu Stratfordu na Ejvonu, u centralnoj Engleskoj, koja je srušena pre 250 godina.

Premda je malo ostalo od nekadašnje kuće, tim arheologa iz Birmingema tvrdi da je pronašao septičku jamu ili mesto na kome je odlagano đubre.

Arheolozi su već izvadili deliće grnčarije i polomljene glinene lule iz muljevite rupe za koju kažu da krije mnoge tajne o Šekspirovom životu.

Iskopavanja se obavljaju na tri lokacije na imanju koje je Šekspir kupio 1597. godine kada se, ovenčan slavom, vratio iz Londona u zavičaj.

„Iz dokumenata znamo da je Šekspir živeo u Nju Plejsu, ali imamo malo informacija o položaju kuće i dvorištu“, rekao je Kevin Kols, jedan od arheologa koji rade na lokaciji.

Arheolozi su ubeđeni da će iskopavanjem ostataka kuće i raznih predmeta „popuniti“ neke od praznina u saznanjima o Šekspirovom životu.

„Čak i sićušan delić grnčarije može nam dati uzbudljiv uvid u Šekspirov život, kao na primer šta je voleo da jede i da pije“, rekao je Kols.

Do oktobra, posetioci će moći da posmatraju arheologe tokom radova na iskopavanju ostataka bardove kuće, koja je strušena 1759, prenosi londonski „Telegraf“.

Stručnjaci se nadaju da će ovaj projekat potvriti njihova teoriju da je većinu svojih dela Šekspir napisao u Stradfordu na Ejvonu, a ne u Londonu.

Oni veruju da je Šekspir putovao u London kad god je trebalo, ali da je ostatak vremena provodio u Stradfordu, gde je živeo i radio.

Izvor: Blic Online/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *