Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„MEDENI MESEC“ POBEDNIK FESTIVALA U KLIVLENDU

BEOGRAD – Film „Medeni mesec“, prva srpsko-albanska filmska koprodukcija u režiji Gorana Paskaljevića, osvojio je gran pri za najbolji film na upravo završenom 34. međunarodnom filmskom festivalu u Klivlendu, koji deli sa ruskim filmom „Antikomformisti“, reditelja Valerija Todorovskog.

„Medeni mesec“ je počasno prikazan i na drugim festivalima u Severnoj Americi, u Torontu, Santa Barbari, Majamiju, a biće prikazan i u Vankuveru i Njujorku.

Redovna američka distribucija predviđena je za septembar mesec, najpre u Muzeju modernih umetnosti u Njujorku, a zatim u još nekoliko velikih američkih gradova.

Paskaljevića je vest o visokom priznanju zatekla na filmskom festivalu u Hong Kongu, gde se „Medeni mesec“ prikazuje u prestižnoj selekciji „Velikani svetskog filma“ uz najnovija dela Frensisa Forda Kopole, Romana Polanskog, Alena Renea, Marka Belokija, AnžejaVajde, braće Koen, Tea Angelopulosa i drugih.

Reagujući na još jedno priznanje njegovom filmu Paskaljević je izjavio da posle mnogobrojnih nagrada i uspešnog učešća na velikim svetskim festivalima, slobodno može da kaže da je „Medeni mesec“ film na koji srpska kinematografija i on lično, mogu da budu ponosni.

On je napomenuo da je na projekciji njegovog filma u Hong Kongu sala bila dupke puna i da je iz pitanja koja su mu po njenom završetku postavljali zaključio da im je filmska priča sa dalekog Balkana sasvim razumljiva i pored toga što nisu baš u toku sa našom komplikovanom političkom situacijom.

„Prvi put sam na ovom festivalu, ali je prethodnih godina ovdašnja publika mogla da vidi pet mojih filmova. Ono što ih je ovoga puta najviše dirnulo je sudbina mladih ljudi iz Srbije i Albanije koji žele bolji život, izvan svih predrasuda, pogotovu onih koje pokušava da im nametne starija generacija uz sve prisutniji politički populizam“, rekao je Paskaljević.

Izvor: Večernje novosti /Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *