Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KONCERT – POSVETA MIROVNOM PROJEKTU

Grupe ,,Repetitor“,,,Multietnička atrakcija“, ,,Lira vega“, ,,Stuttgart online“ i ,,Superkvartet“ nastupom 6. aprila u Beogradu obeležiće 18 godina od antiratnog projekta ,,Rimtutituki“ i podsetiti na dan kad je počeo rat u Bosni i Hercegovini.

Nevladina organizacija ,,Inicijativa mladih za ljudska prava“ saopštila je da će na koncertu, koji počinje u 19.00 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, ,,Superkvartet“ izvesti rimejk pesme ,,Slušaj ‘vamo“ projekta ,,Rimtutituki“.

Beogradski muzičari Zoran Kostić-Cane, Nebojša Antonijević-Anton, Borko Petrović, Srđan Gojković-Gile, Goran Čavajda-Čavke, Zoran Radomirović-Švaba, Ljubomir Jovanović-Jovec i Milan Mladenović osnovali su u proleće 1992. godine antiratni sastav ,,Rimtutituki“.

U akciji je aktivno učestvovao i Radio B92 uz čiju je pomoć odštampan promotivni singl sa pesmom ,,Slušaj ‘vamo“, koji je korišćen kao podrška akciji.

Bez dozvole za javni nastup, osmorica članova ,,Ekatarine Velike“, ,,Partibrejkersa“ i ,,Električnog orgazma“ su u otvorenom kamionu kružili beogradskim ulicama, delili singl, izvodili pesmu ,,Slušaj ‘vamo“ i njenim refrenom ,,Mir, brate, mir“ podigli glas protiv rata.

Tokom drugog, dozvoljenog koncerta ,,Rimtutitukija“ na Trgu republike je vlastima u Beogradu poslata poruka ,,S.O.S. mir ili ne računajte na nas“.

Kako se navodi, ,,Superkvartet“ čine, pored nekadašnjeg člana ,,Rimtutitukija“ basiste Radomirovića, klavijaturista Aleksandar Grujić, Miroslav Miškovich zadužen za elektroniku i pevač Goran Smiljanić.

„U pauzama između nastupa bendova, na video bimu biće emitovani intervjui sa članovima ‘Rimtutitukija’ o efektima antiratne kampanje koju su vodili, kao i o današnjem odnosu države i društva prema ratovima i ratnim zločinima koji su se desili na prostoru SFRJ“, navodi ,,Inicijativa mladih.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *