Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„VUČJE LEGLO“ HILARI MANTEL

„MLADINSKA KNJIGA“ IZ BEOGRADA OBJAVILA JE ROMAN DOBITNICE BUKEROVE NAGRADE

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Mladinska knjiga“ iz Beograda objavila je roman „Vučje leglo“ (Wolf Hall) britanske spisateljice Hilari Mantel, dobitnice Bukerove nagrade za 2009.

Mešajući istorijske činjenice i fikciju, Mantelova (na fotografiji) dočarava duh vremena kada je Engleskom vladao Henri Osmi Tjudor (1491 – 1547) i na pozornicu istorije, pored njega, izvodi Katarinu Aragonsku, sestre Bolen i kraljevog saradnika i kasnije oponenta Tomasa Mora, saopšteno je iz „Mladinske knjige“.

Henri Osmi izaziva autoritet crkve svojom željom da se razvede od kraljice Katarine Aragonske i odlukom da se oženi svojom ljubavnicom Anom Bolen pokreće verska, politička i društvena previranja koje potresaju Evropu tokom čitavog 16. veka.

Kada papa, pod uticajem katoličkih kraljeva, odbije da poništi njegov brak sa španskom princezom Katarinom Aragonskom, Henri Osmi prekida sve veze s Vatikanom i Zakonom o supremaciji 1534. godine proglašava se za vrhovnog poglavara engleske crkve.

U pozadini onoga što će dovesti do konačnog otcepljenja engleske crkve od katoličanstva i osnivanja samostalne anglikanske crkve, jedan sin zanatlije iz bede niže klase izrasta u jednog od kraljevih najbližih savetnika – reč je o Tomasu Kromvelu, kome Mantelova u romanu dodeljuje ulogu hroničara.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *