Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA DUŠANKA KALANJ

USTANOVLJENO PRIZNANJE SA IMENOM NEDAVNO PREMINULE SPIKERKE

BEOGRAD – Udruženje novinara Vojvodine i Televizijski festival Press vitez odlučili su da ustanove trajnu voditeljsku, spikersku i novinarsku nagradu koja će nositi ime prve TV spikerke Srbije Dušanke Kalanj.

U saopštenju se navodi da će nagrada biti dodeljivana u okviru akcije „Press vitez monitoring“, a o nagradi će odlučivati takozvani mali žiri.

Takođe je odlučeno da za muške spikere i voditelje bude ustanovljena nagrada „Preš vitez – Mića Orlović“, koja će biti i neka vrsta priznanja za životno delo Orloviću.

Dušanka Kalanj je nedavno preminuli spiker i voditelj Televizije Beograd. Bila je simbol dobrog govora i prva žena koja je vodila Dnevnik.

U Televiziji Beograd radila je od njenog osnivanja. Slikom i rečju ulazila je u domove širom tadašnje Jugoslavije. Ljudi su je voleli, poštovali, neizmerno joj verovali.

Mnogim mlađim kolegama bila je neprikosnoveni uzor. Na televiziju je došla, kako je i sama govorila – kao student, da bi poput mnogih zaradila sebi džeparac, ne sluteći da će tu ostati mnogo duže. Prve vesti – davne 1958. iz studija na Sajmu čitala je sa kolegom Mićom Orlovićem.

Rodom je iz Dalmatinske zagore, Dušanka Kalanj školovala se u Šibeniku, a engleski jezik i književnost diplomirala na Univerzitetu u Beogradu. Dobitnik je Ordena zasluga za narod sa srebrnim vencem.

Generacije će je pamtiti i poistovećivati sa Televizijom Beograd.

Izvor: Glas javnosti

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *