Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA O BORISLAVU PEKIĆU U PARIZU

Povodom 80 godina od rođenja Borislava Pekića Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije i Biblioteka grada Beograda organizuju izložbu o životu i delu Borislava Pekića koja je premijerno priređena pre dve godine u Atrijumu Biblioteke grada Beograda.

Izložba će biti otvorena 25. marta 2010. u 19 sati u Srpskom kulturnom centru u Parizu. Predviđeno je da izložbu otvori naš ambasador u Francuskoj Dušan Bataković, direktor Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov i autor Olga Krasić-Marjanović. Postavku izložbe u Parizu omogućilo je Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije.

– Sada prevedena na francuski jezik, izložba dopunjena sa novim plakatima beleži sve važnije momente iz života i stvaralaštva Borislava Pekića: od detinjstva i porodičnih albuma do značajnih nagrada i priznanja. Treba istaći da su tri knjige „Zlatnog runa“ već prevedene i objavljene u Francuskoj, tako da se nadamo da će ova izložba podstaći francuske prevodioce i izdavače da objave i ostale Pekićeve knjige. Izložbu prati i bogat katalog na francuskom i DVD sa francuskim titlom – kaže autor izložbe Olga Krasić-Marjanović.

Tokom trajanja izložbe biće prikazan i TV film „Tamo gde loze plaču“, produkcija Dramskog programa RTS, autora Radmile Radaković i Dragomira Zupanca, u kome je Tihomir Stanić, tumačeći lik pisca, govorio odlomke iz njegovih Dnevnika.

Izvor: Blic Online M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *