Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PIKASOV PORTRET NA AUKCIJI

DOBROTVORNA ORGANIZACIJA KOMPOZITORA ENDRUA LOJDA VEBERA PRODAJE ČUVENU SLIKU

LONDON – Aukcijska kuća Kristi (Christie’s) ponudila je na prodaju slavni portret Pabla Pikasa (Picasso) koji je bio predmet spora oko vlasništva.

Po mišljenju stručnjaka, portret Anhela Fernandesa de Sota, poznat i kao „Čovek koji pije apsint“ (na fotografiji), mogao bi da dostigne cenu između 30 i 40 miliona funti na aukciji 23. juna u Londonu.
To platno povučeno je sa aukcije u Njujorku 2006, pošto je legalnost prodaje osporio naslednik bankara koji je bio njegov vlasnik 1930-ih, uz obrazloženje da je njegov predak bio primoran da ga proda zbog zastrašivanja nacista.

Kristi je saopštio da je slučaj rešen „sporazumom“ strana u sporu.

Sliku iz 1903, iz Pikasovog plavog perioda, prodaje dobrotvorna organizacija kompozitora Endrua Lojda Vebera (Andrew Lloyd Weber), a prihod je namenjen promociji umetnosti.

Sa druge strane, još jedno delo slavnog umetnika predmet je spora ovih dana.

Naime, slika „Gernika“ koju potražuju i madridski muzej Prado i Baskija, ostaće u muzeju Kraljica Sofija u Madridu, ponovili su i uprava muzeja i predstavnici vlade u Madridu.

Reč je o „najvažnijem“ i „centralnom“ eksponatu zbirke savremene umetnosti muzeja Kraljica Sofija, a zbog „veoma delikatnog“ stanja u kojem se nalazi, isključeno je bilo kakvo izmeštanje platna, navodi su u saopštenju uprave muzeja.

Pikaso je „Gerniku“ naslikao 1937. u Parizu, u znak protesta zbog toga što je nacistička avijacija te godine bombardovala baskijsko selo tog imena.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *