Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DIVA SVETSKOG BALETA SVETLANA ZAHAROVA BEOGRADU

Svetlana Zaharova, prva zvezda Boljšog teatra i Tokio baleta

U Beograd i Srbiju dolazi najveća balerina današnjice, najsjajnija zvezda na baletskoj sceni sveta Svetlana Zaharova. Prva zvezda Boljšog teatra, Milanske skale i Tokio baleta i čest gost Njujorškog baleta, Metropolitena, Pariske opere, Engleskog kraljevskog baleta… laureat najvećih svetskih baletskih nagrada.

Zajedno s njom nastupiće još deset vrhunskih zvezda, prvaka Boljšog, Stanislavskog i Marinskog teatra. Na programu u Velikoj dvorani Centra „Sava“ biće izveden čuveni balet „Karmen svita“ na muziku Žorža Bizea, u aranžmanu Rodiona Ščedrina. U naslovnoj ulozi nastupiće Svetlana Zaharova uz soliste Boljšog teatra i ansambl Kijevskog državnog baleta.

Balet „Karmen svita“ je postavio čuveni kubanski koreograf Alberto Alonso 1967. godine u Boljšom teatru za Maju Pliseckaju. Kada je Plisecka napustila scenu, balet je povučen sa repertoara i tek pre dve godine ga Alonso ponovo postavlja sa Svetlanom Zaharovom u naslovnoj ulozi. U znak poštovanja Boljšog teatra prema legendarnoj balerini, povodom njenog osamdesetog rođendana, izvedena je premijera baleta čijim je probama i sama prisustvovala. Alonso i Zaharova su napravili novi imidž Karmen koji u Boljšom teatru i na gostovanjima u svetu izmamljuje salve aplauza.

Drugi deo programa je Gala koncert na kome će Zaharova sa svojim gostima izvesti najlepše numere klasičnog, neoklasičnog i modernog baleta.

O Svetlani Zaharovoj najveći svetski autoriteti u oblasti baleta i stručne baletske kritike govore u superlativima: „Apsolutna kraljica pokreta, na današnji dan Zaharova je najizražajnija i najveća primabalerina na svetu. Sve je jako prosto, ona je čudo, ona je brilijantna“ (The Financial Times). „Jednostavno, njoj, danas u svetu niko joj nije ravan.“ (Iv Sen Loran). „Svetlana je kao da imate dragocenu violinu Stradivarijusa, na kojoj je svirati i zadovoljstvo, ali i ogromna odgovornost.“ (balerina i pedagog Boljšog teatra, Ljudmila Semenjaka). „Priroda je obdarila Svetlanu Zaharovu svim onim što samo može poželeti devojka koja mašta o baletu, upravo ju je vajala prema kanonima klasične lepote, u kojoj su se organski preplele sve neophodne predispozicije za savremeni balet. Pa onda šta je Svetlana Zaharova? Savršenstvo?“ (Vladimir Vasiljev, legendarni ruski i svetski koreograf).

Izvor: Blic Online K.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *