Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LIKOVNE KRITIKE NADEŽDE PETROVIĆ

PRIKAZI LIKOVNIH DOGAĐANJA SA POČETKA 20. VEKA SRPSKE SLIKARKE

ČAČAK – U Čačku je predstavljena knjiga likovnih kritika velike srpske slikarke Nadežde Petrović.
Ovu publikaciju priredio je književnik Branko Kukić, a sastoji se iz deset Nadeždinih prikaza likovnih događanja sa početka 20. veka.

Među njima su tekstovi o Prvoj jugoslovenskoj umetničkoj izložbi u Beogradu (1904), Hrvatskoj izložbi slika u Zagrebu (1904), Ivanu Meštroviću (1910) i Četvrtoj jugoslovenskoj izložbi u Beogradu (1912), kao i bibliogafija i pogovor priređivača Kukića „Nadežda Petrović u našem vremenu“.

Povodom Prve jugoslovenske izložbe, priređene u okviru proslave 100-godišnjice Prvog srpskog ustanka, Nadežda beleži da se na njoj pojavilo 96 izlagača sa 458 radova podeljenih u četiri grupe: srpsku, hrvatsku, bugarsku i slovenačku.

Urednik knjige „Likovne kritike“, u izdanju Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, književnik Vladimir Matijević navodi da smo zahvaljujući njenom izlasku „u prilici da se osvedočimo da vreme nije umanjilo ni vrednost ni značaj Nadeždinih kritičkih tekstova, ali i to da mi, kao narod, u mnogo čemu tapkamo u mestu, da je dosta toga čitav vek ostalo nepremenjeno“.

Izvor: Glas Javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *