Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PONOVO PEVAJU DUŠKOVI JUNACI

MIĆA i Aćim uskoro će „oživeti“ na sceni Pozorišta na Terazijama: prvi domaći dečji mjuzikl, inspirisan kultnom serijom Duška Radovića „Na slovo na slovo“, priprema se u adaptaciji Vladimira Andrića i režiji Darjana Mihajlovića. Mića će biti Svetislav Goncić, a čuvena lutka Aćim imaće živu verziju – dečaci Raslav Sekulović i Mateja Vukašinović odabrani su na audiciji među stotinak kandidata.

– Prva predstava koju sam gledao bio je upravo Radovićev „Kapetan Džon Piplfoks“, pedesetih godina u Pozorištu „Boško Buha“ – ističe Mihailo Vukobratović, reditelj i upravnik Pozorišta na Terazijama.

– Duško je autoritet kojem nije lako prići. Zato je izuzetan doprinos dao njegov đak Vladimir Andrić, koji je s posebnim znanjem pristupio adaptaciji teksta. U popularnosti serije svojevremeno je imao velikog udela kompozotor Miodrag Beli Ilić. Njegovi sinovi Sanja i Dragan napravili su novi zvuk za novu generaciju, a mi smo uvereni da će naša predstava vratiti neke zaboravljene, edukativne i kulturološke vrednosti. Zato je iza predstave stalo i Ministarstvo obrazovanja.

„Na slovo na slovo“ okupiće sva četiri ansambla kuće (Drama, Balet, Hor i Orkestar), a publika će uživati u više od 150 kostima.

Braća Sanja i Dragan Ilić izražavaju radost što rade na orkestraciji očeve muzike, istakavši da su ostali dosledni emociji koju je nosila cela serija. Reditelj Darjan Mihajlović odrekao se honorara u korist ustanova koje brinu o deci, otkrivši da će i plakat raditi stari Radovićev saradnik – Dušan Petričić. U mjuziklu igraju i Mina Lazarević, Boda Ninković, Miroljub Turajlija, Duško Radović, Slobodan Stefanović i Snežana Jeremić. Premijera je planirana za 17. april. Koreograf je Sonja Lapatanov, a scenograf Aleksandar Denić.

CELINA OD BISERA

– Svi osećamo izuzetan respekt prema Radovićovom delu. Kao student bežao sam sa časova Huga Klajna da bih gledao prvo emitovanje serije koje, nažalost, nije sačuvano – kaže Vladimir Andrić. – Budući da su likovi bili skice, a fabule nije ni bilo, trebalo je sačuvati sve bisere i napraviti celinu, osavremeniti je i prilagoditi pozorišnom izvođenju.

Izvor: Večernje novosti V. Strugar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *