Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DVOJE MLADIH PESNIKA U „GRADSKOJ KNJIŽNICI“

Korice knjige „Omot spisa“ D. Mladenović

Književni program kulturnog centra Grad – „Gradska knjižnica“ predstaviće u utorak, 9. marta, dvoje mladih pesnika – Draganu Mladenović i Dragoljuba Stankovića, kao i književni portal „Male novine“. Moderatorka je Tijana Spasić, književna kritičarka dnevnog lista „Danas“.

Dragana Mladenović je stekla glas „subverzivne pesnikinje i buntovnice s razlogom“, kako je opisana u antologiji srpske urbane poezije „Zvezde su lepe ali nemam kad da ih gledam“ (Samizdat B92, 2009), u kojoj je jedna od najmlađih zastupljenih autorki. Autorka je zbirki „Nema u tome nimalo poezije“, „Raspad sistema“, „Asocijalni program“, „Tvornica“ i „Omot spisa“.

Sa Draganom Mladenović Dragoljub Stanković deli socijalno-kritičku notu, provokativnost i oštrinu, ali ne kroz svoju intimističku i meditativnu poeziju („Pesme jednog dana“), već kroz zapaženi novinarski i kritičarski angažman.

Ovo dvoje pesnika pokrenuli su novi elektronski časopis „Male novine“, posvećenog „književnosti, politici i drugim stvarima koje menjaju svet“.

Preuzimajući koncept „Njujorkera“, a naziv prvog slobodnog, komercijalnog lista u Kraljevini Srbiji, „Male novine“ objavljuju savremenu prozu i poeziju praćenu sa više rubrika koje paralelno analiziraju i društvenu stvarnost satiričnim crticama, karikaturom i filmskom kritikom.

Gost „Gradske knjižnice“ 23. marta će biti hrvatski pisac Robert Perišić.

Izvor: Blic online M.Vukelić Foto: KC Grad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *