Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„OŽIVELI“ ČEHOV,GOGOLJ I PUŠKIN

Premijera predstave „Događaji u stanu broj 2″

Večeras (20) u Šabačkom pozorištu je premijera predstave „Događaji u stanu br. 2″ u režiji Nikite Milivojevića, koja je rađena po tekstovima Harmsa, Zabolockog, Vedenskog, Pavlove Zovščenka, Majakovskog i Bogajeva.

Govoreći o konceptu predstave i rediteljskom pristupu Nikita Milivojević kaže: „Reč je o kompilacija raznih tekstova i pisaca, većinom iz perioda ruske avangarde, ali i nekih savremenih stvaralaca.

Priča počinje pomalo ‘kafkijanskom’ situacijom, jednoga jutra u stan br. 2. kod gđe Ere Nikolajevne greškom pristižu nekakvi sanduci, što odjednom njen život okrene naglavačke, jer to izaziva vrlo neobične reakcije ostalih stanara, tako da malo-pomalo stvari izmiču kontroli. U stanu se odjednom pojavljuju i Čehov, Gogolj, Puškin… razne moguće i nemoguće stvari počinju da se dešavaju, na neki čudan način stvarnost i fikcija da se mešaju, tako da stan br. 2 uskoro postaje mesto neverovatnih događaja.

Poigravanje ‘smislom’ na kraju za rezultat ima potpuni gubitak smisla, tako da realnost u međuvremenu postaje najveća fikcija. To mi je bio nekakav povod za predstavu, kao i osećanje da stan br. 2 lako može da postane metafora čitavog jednog grada, pa i društva.“

Uloge tumače Aneta Tomašević, Mladen Ognjanović, Zoran Karajić, Petar Lazić, Ljubiša Barović, Bogoljub Mitić, Deana Kostić, Slobodan Petranović, Siniša Maksimović i drugi.

Kostimografiju potpisuje Maja Mirković i Jelena Mihailović, a muziku Dimitris Kamaratos.

Izvor: Blic Online T.Nj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *