Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MILICI ĐENIĆ SPECIJALNA NAGRADA „ZAGREBDOKSA“

Na šestom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Zagrebdoks danas su dodeljene su nagrade za filmove u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, kao i za najboljeg mladog autora i za najbolje predstavljanje ljudskih prava.

Nagradu Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji dobio je film „Žalba“ Čao Lianga koji, sniman deset godina, govori o potrazi Kineza za pravdom. Specijalno priznanje dobili su „Poslednji voz“ kineskog autora Liksina Fana o radnicima migrantima kojih u Kini ima 130 miliona, kao i „Staklena kuća“ iransog režisera Hamida Rahmaniana.

U žiriju su bili palestinska režiserka Ibtisam Salh Marana, hrvatski režiser Branko Ivanda i filmski kritičar Janko Hajdl.

Žiri koji su činili srpski režiser i prošlogodišnji pobednik Dragan Nikolić, direktor međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Lajpcigu Klas Danielsen i hrvatski režiser Goran Dević, nagradu Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji dodelio je filmu „Toto“ Petera Šrajnera, a specijalno priznanje filmu „Kriva je“ srpske režiserke Milice Đenić.

Nagradu Mali pečat za autore do 30 godina starosti dobio je Vojćeh Kasperski za film „Bezdan“, a specijalno priznanje ruski režiser Anderj Grjazev za film „Sanja i Vrabac“. Nagradu „Movies that Matter“ za film koji najbolje promoviše ljudska prava žiri koji su činili glumac i režiser Igor Galo i nevladini aktivisti Zoran Pusić i Urša Raukar-Gamulin dodelio je filmu „Žalba“ Čao Lianga, a specijalno priznanje filmu „Zašto“ hrvatske režiserke Ljubice Janković-Lazarić.

Nagrade će biti uručene na večeranjem zatvaranju festivala, a sutra, poslednjeg dana, kada će se prikazati nagrađeni filmovi, saopštiće se i dobitnik nagrade publike.

Na festivalu, od 28. februara do 7. marta, u pet dvorana centra „Muvipleks“ ukupno se prikazuje 148 filmova, od kojih se za Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji takmičio 41, a u regionalnoj konkurenciji 24 filma.

Publika je pokazala veliki interes za srpske filmove „Bajaga – muzika na struju“ Miloša Jovanovića, „Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest“ Željka Mirkovića, koji su prikazani u popratnim programima, ali i za film Srđana Šarenca „Selo bez žena“ koji se takmičio za regionalni veliki pečat.

Izvor: Blic Online/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *