Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OSKAR 2010: BIĆE KAKO OPRA KAŽE

Odluka američke akademije da prvi put od 1944. umesto uobičajenih 5 nominuje za najbolji holivudski film godine čak 10 ostvarenja, navela je mnoge da pitaju da li će se na listi naći i „Mamurluk u Vegasu“ i „Zvezdane staze“.

Nakon nekoliko prethodnih dodela obeleženih političkim prizvucima, u godini ekonomske krize primetna je težnja da se dodela Oskara medijski učini estradnom atrakcijom poput super finala lige američkog fudbala ili NBA – kladioničari utiču na favorite koliko i ovi na kvote i u toj povratnoj sprezi vrte se milioni dolara. Na ruku im ide i sistem glasačkih listića koji svojom komplikovanošću i sumnjivom ispravnošću podseća na notorne predsedničke izbore 2000. kada je Buš pobedio Gora. Zgodnom analogijom i 82. dodela Oskara ima svog Buša i Gora kako ćemo videti u predstojećem TV prenosu, prvorazrednom globalnom entertejnmentu – iako Alek Boldvin i Stiv Martin na promo plakatu pre deluju kao duet iz zamišljene parodične komedije o Oskarima.

Ako je verovati tradicionalnim prognostičarskim uputnicama, nagradama BAFTA i Zlatni globus, Gor i Buš su Džejms Kameron sa svojim eko-SF megahitom „Avatar“ i njegova bivša supruga Ketrin Bigelou s ratnim filmom „The Hurt Locker“. Oboje imaju po 9 nominacija s tim što je „Avatar“ očit favorit na tragu običaja članova akademije da nagrađuju najambiciozniju produkciju godine, kao što je bio slučaj s „Gospodarom prstenova“ ili „Titanikom“ samog Kamerona. Kontroverzna drama o vojnicima u Iraku „Hurt Locker“ moguć je pak „spavač“ (sleeper), potencijalno iznenađenje ovogodišnje dodele. Kameron je dobio Zlatne globuse za najbolji film i režiju a Bajglouova je pokupila BAFTA nagrade u istim kategorijama – i sva je prilika, ako se možemo osloniti na dosadašnja iskustva, da će „Avatar“ biti film godine dok će „Hurt Locker“ doneti svojoj rediteljki „utešnog“ Oskara za režiju u ovoj međusobnoj bračno-filmskoj igri.

Džef Bridžis je siguran tip za najboljeg glavnog glumca za ulogu propalog kantri pevača Bed Blejka u drami „Ludo srce“ („Crazy Heart“). Mada neki računaju i na Džeremija Renera („Hurt Locker“), Bridžis je barem po minulom radu ubedljiv favorit a već je dobio i Zlatni globus. Istu nagradu pokupio je za najbolju mušku epizodu Austrijanac Kristof Valc, pukovnik Hans Landa u Tarantinovim „Prokletnicima“, praktično već viđen za Oskara, mada ne bi bila nepravda ni da statua ode u ruke Stenlija Tučija za ulogu psihopatskog ubice u filmu „Divne kosti“ Pitera Džeksona.

Moguće je da će članovi akademije odlučiti da za najbolju žensku ulogu nagrade Meril Strip njenim trećim Oskarom (posle „Krejmera protiv Krejmera“ 1979. i „Sofijinog izbora“ 1982), za Zlatnim globusom nagrađenu ulogu čuvene američke TV kuvarice Džulije Čajlds u filmu „Džuli i Džulija“. Druga mogućnost je Sandra Bulok, takođe dobitnica Zlatnog globusa za glavnu ulogu u priči o američkom fudbalu „The Blind Side“. Dobitnica Oskara za žensku epizodu je zato nesumnjiva: kontroverzna crna komičarka Mo’Nik za ulogu disfunkcionalne nasilne majke u harlemskoj geto drami „Precious“ snimljenoj po bestseleru Push crne pesnikinje Safajr. Mo’Nik je izvesna dobitnica koliko i Kristof Valc jer ne samo što je i ona dobila Zlatni globus već je i film podržala Opra.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *