Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STEVANU TONTIĆU „MIROSLAV ANTIĆ“

Skupština grada Novog Sada odlučila je da nagradu „Miroslav Antić“ za prošlu godinu dodeli sarajevskom pesniku Stevanu Tontiću za zbirku poezije „Sveto i pro­k­leto“ (Matica srpska, 2009). Stevana Tontića je jednoglasno predložio odbor manifestacije „Antićevi dani“.

U obrazloženju je, uz ostalo, navedeno da je Tontićeva knjiga prožeta temeljnom dramom ljudskog bića i zasnovana na „gorkom talogu iskustva“. Većina odbornika je glasala za dobitnika, ali su opozicioni odbornici bili uzdržani jer smatraju da je ovaj izbor bio politički, iako priznaju da je Stevan Tontić nadaren pesnik. Sarajevskom pesniku nagrada će biti uručena naredne nedelje tokom trodnevne manifestacije „Antićevi dani“, od 11. do 13. marta. Njemu će u Svečanoj sali

Gradske kuće biti uručeno priznanje, kao i novčana nagrada od 95.000 dinara. Inače, program „Antićevih dana“ je koncipiran tako da u njemu učestvuju brojni predstavnici likovnog, književnog, filmskog i muzičkog stvaralaštva, čija dela su vezana za Miroslava Antića. Tokom manifestacije održaće se umetnička kolonija na Petrovaradinskoj tvrđavi, biće položeno cveće na grob Miroslava Antića, priređeno književno veče u Gradskoj biblioteci… Tačna satnica programa „Antićevih dana“ biće poznata narednih dana.

Izvor: Blic Online Ž.B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *