Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„SVETSKA BAŠTINA SRBIJE“ U ZAJEČARU

Predstavljena knjiga „Svetska baština Srbije – spomenici kulture na listi svetske kulturne baštine“ u Narodnom muzeju u Zaječaru. Taj grad biće domaćin centralne manifestacije o evropskoj kulturnoj baštini u septembru, rekao na promociji ministar kulture Nebojša Bradić.

U Narodnom muzeju u Zaječaru, predstavljena je knjiga „Svetska baština Srbije – spomenici kulture na listi svetske kulturne baštine“.

Na ovoj listi je i, osim srpskih crkava i manastira, jedini arheološki lokalitet iz Srbije, upisan 2007. godine na Uneskovu Listu svetske baštine, „Gamzigrad – Romulijana“ kod Zaječara.

Ministar Bradić je, govoreći o ovoj publikaciji, istakao da je ona samo prvi čin brige vlasti o kulturnom nasleđu i da je važnije od toga kako se baština koristi i može li ona da pokrene razvoj ekonomije i kulturnog turizma i da bude generator razvoja jednog naroda.

Bradić je najavio da će knjiga, koja je sada na srpskom i engleskom, uskoro biti prevedena i na nemački i kineski jezik, čime će, kako je naglasio, njen put i misija biti nastavljeni, kako bi celom svetu bilo jasno zašto su srpski lokaliteti na listi svetske kulturne baštine.

Ministar je takođe najavio da će Zaječar u septembru ove godine biti domaćin centralne manifestacije o evropskoj kulturnoj baštini.

Ministar kulture Bradić ranije je posetio Negotin i Mokranjčevu kuću, kao i Dom kulture i biblioteku u Prahovu gde je uručio knjige, poklon Ministarstva kulture.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *