Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILM JASMILE ŽBANIĆ ODUŠEVIO BERLIN

BERLIN – U okviru 60. filmskog festivala u Berlinu, pred oko hiljadu ljubitelja filma, sinoć je održana svetska premijera filma „Na putu“ Jasmile Žbanić.

„Na putu“ je nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije i Nemačke. Glavne uloge tumače hrvatski glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev, a među njima su i Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Nina Violić, Izudin Bajrović…

– Ispunila sam svoju želju da i ovaj drugi film prikažem u Berlinu, mada je drugi film uvek i najteži – rekla je Jasmila, dobitnica Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu za film „Grbavica“.

Posle filma „Grbavica“ i drugi projekat Jasmile Žbanić ušao je u takmičarski program jednog od najvećih svetskih filmskih festivala gde će se za još jednog Zlatnog medveda boriti sa 19 drugih autora, među kojima su rediteljska imena poput Romana Polanskog.

Sutra će biti održana svečana dodela nagrada na najvećem svetskom festivalu publike posle čega će uslediti i bh premijera filma, 25. februara u sarajevskoj olimpijskoj dvorani „Zetra“.

– Koliko sam srećna i uzbuđena za Berlin, možda sam i više uzbuđena za sarajevsku premijeru. Potpuna mi je nepoznanica i trema kako će sve to izgledati. Nadam se da ljudi neće biti razočarani i da će biti zadovoljena njihova očekivanja – rekla je Žbanićeva.

U filmu „Na putu“ stjuardesa Luna (Zrinka Cvitešić) neprijatno je iznenađena kada njen životni partner Amar (i Leon Lučev), kontrolor leta pod privremenom suspenzijom zbog latentnog alkoholizma, odlučuje držati računarske kurseve za decu u kampu vehabija kraj Jablaničkog jezera. Sve ređe s njim ima kontakt, a kada joj dozvole da ga poseti u kampu, već se nazire da je Amar otkrio veru i da je pred novim životnim opredeljenjem.

Film će posve sigurno izazvati i mnoštvo polemika, jer je prvi put na ekranu – i to neverovatno sugestivno – dočaran svet radikalnih muslimana, koji su tokom posljednje decenije preplavili Bosnu i Hercegovinu.

Izvor:Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *