Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

USKORO FONDACIJA „HAZARSKI REČNIK“

BEOGRAD – Fondacija Milorada Pavića „Hazarski rečnik“ biće uskoro osnovana, jer je registracija u postupku,najavio je prof. dr Sava Damjanov koji će biti jedan od predsednika Fondacije kao „duhovni sin“ pisca, dok će drugi predsednik biti Pavićeva udovica književnica Jasmina Mihajlović.

Odluka o osnivanju Fondacije, čiji je smisao negovanje književnog nasleđa akademika, istoričara književnosti, pesnika, prevodioca, pisca pripovedaka i romana, pre svega, globalnog hita „Hazarskog rečnika“ iz 1984, saopštena je na u četvrtak kraju književne večeri posvećene uspomeni na nedavno preminulog Pavića (1929-2009) u prepunoj Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

Damjanov je kazao da je najvažniji cilj Fondacije „dalja afirmacija Pavićeve književne baštine na svim nivoima (naučni, medijski, elektronski, druge umetničke prakse -film,drama, slikarstvo, strip…) i da je ona pravno i finansijski autonomna, a njeni prihodi potiču od pokrovitelja iz zemlje i inostranstva, kao i od samostalnih delatnosti“.

Sedište Fondacije biće u Legatu M. Pavić u Beogradu, a u njenom radu dvojci predsednika će pomagati Odbor sa petoro članova sa srpskog jezičkog područja i šestoro sa drugih, stranih.
Prema programu, Fondacija bi u narednoj deceniji radila na izdavanju Pavićevih Sabranih dela u vidu knjiga i CD formatu i po mogućnosti dvojezično (srpsko-engleski), zatim na organizovanju tri stipendije koje su nazvane po Pavićevim delima.

Jednokratna godišanja stipendija za dvoje mladih slavista, nazvana „Lovci na snove“, davala bi se za rad na književnoistorijskim temama koje su obeležile Pavićev rad ili za radove o njegovom stvaralaštvu.
Stupendija „Unutrašnja strana vetra“ bi se davala studenatu ili doktorantu srpske književnosti na novosadskom Filozofskom fakultetu, a za drugu istoimenu bi mogli da konkurišu studenti sa svih fakulteta u Srbiji.

Stipendija“ Unikat“ podrazumeva jednomesečni studijski boravak u Srbiji stranog umetnika koji bi za to vreme održao više radionica i jedno umetničko veče.

Međunarodna književan nagrada “ Pavić“ bi se dodeljivala svake godine 15. oktobra na piščev rođendan u njegovom Legatu i laureat bi narednih dana imao nastupe u Beogradu i Novom Sadu.

Kako je rekao Damjanov, registracija Fondacije je u postupku, a osnivači su planirali da već 2011. prvi put dodele internacionalnu književnu nagradu „Pavić“.

Izvor: Večernje novosti/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *