Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

URUČENE VUKOVE NAGRADE

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije uručila Vukove nagrade za 2009. godinu, za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

U svečanoj sali Skupštine Beograda uručene su Vukove nagrade za 2009. godinu, koje za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Vukove nagrade za 2009. godinu uručene su Ansamblu „Renesans“, glumcu Radošu Bajiću, istoričaru Žarku Dimiću, organizatorima manifestacije Dragačevski sabor trubača, književnicima Ljubiši Đidiću, Draganu Lakićeviću i Ljiljani Habjanović Đurović, vajarki Olgi Jevrić, naučniku Nenadu Ljubinkoviću i rektoru univerziteta „Megatrend“ Adamu Saviću.

Predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Ljubivoje Ršumović rekao je da KPZS postoji već pola veka sa ciljem da proizvodi i neguje srpsko kulturno blago.

Prema njegovim rečima, Vukova nagrada sjaji imenom Vuka Stefanovića Karadžića, ali i imenima dosadašnjih dobitnika među kojima su i Ivo Andrić i Desanka Maksimović.

„Uz pomoć Ministarstva kulture Srbije, ova nagrada poslednje tri godine postaje sve značajnija, i može da se poredi sa nekim od najuglednijih svetskih priznanja“, rekao je Ršumović.

Sledbenici Vukovog duha

Nagrade je uručio predsednik žirija kompozitor Svetislav Božić, a u ime nagrađenih prisutnima se obratio književnik Dragan Lakićević.

Lakićević je rekao da je Vukova nagrada posebna jer se dodeljuje sledbenicima Vukovog duha u kulturnim oblastima u kojima se ogleda Vukov rad.

Prema njegovim rečima, dobitnici nagrade su posebno zahvalni srpskom narodu, od koga je Vuk zapisivao, kao i roditeljima, nastavnicima, školi, državi i svima koji su Vukovo delo čuvali od zaborava.

Žiri za dodelu Vukovih nagrada činili su i slikar Momčilo Antonović, glumica Rada Đuričin, književnici Dobrica Erić, Dragan Mraović i Ratko Popović, teatrolog Miroslav Radonjić i profesor Darko Tanasković.

Vukove nagrade se sastoje od diplome, koja je rad akademskog slikara Radomira Stevića Rasa, plakete sa likom Vuka Stefanovića Karadžića i novčanog iznosa.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *