Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„GUGL“ POMAŽE RAZVOJ VIKIPEDIJE

Kompanija „Gugl“ donirala dva miliona dolara Zadužbini „Vikimedija“. Ta sredstva učiniće Vikipediju jednostavnijom za korišćenje i dostupnijom većem broju ljudi.

Zadužbina „Vikimedija“ i kompanija „Gugl“ objavile su da će kompanija, u čijem je vlasništvu najpoznatiji svetski Internet pretraživač, donirati dva miliona dolara za razvoj najpoznatije on-lajn enciklopedije Vikipedija, sopštila je „Vikimedija Srbija“.

Donacija će biti iskorišćena za investicije u širenje tehničke infrastrukture, koja treba da doprinese porastu broja poseta Vikipediji. Uložena sredstva će, pored toga, podržati nastojanje organizacije da učini Vikipediju jednostavnijom za korišćenje i dostupnijom većem broju ljudi.

„Vikipedija je jedan od najvećih trijumfa Interneta,“ izjavio je jedan od osnivača „Gugla“ Sergej Brin. Izvršna direktorka Zadužbine „Vikimedija“ Sju Gardner izjavila je da joj se čini prirodnim da „Gugl“ podržava rad „Vikimedije“.

„Verujem da su „Vikimedija“ i „Gugl“ prirodni saveznici, obe organizacije žele da pomognu da ljudi širom sveta dođu do informacija“, rekla je ona.

Osnivač Vikipedije Džimi Vejls je izrazio zadovoljstvo zbog vrednog poklona koji, po njegovoj oceni, predstavlja znak priznanja dugog savezništva i prijateljstva između „Gugla“ i „Vikimedije“.

„Obe organizacije su posvećene tome da omoguće svakodnevnu dostupnost visoko kvalitetnih informacija stotinama miliona ljudi, što je učinilo da Internet postane bolje mesto za svakog,“ izjavio je Vejls.

Korist i za korisnike Vikipedije na srpskom

Osnivač srpskog ogranka Zadužbine „Vikimedija“, Miloš Rančić izjavio je da će korist od donacije imati i korisnici Vikipedije na srpskom jeziku, jer će donacija pozitivno uticati na jačanje tehničkih i organizacionih kapaciteta srpskog ogranka organizacije.

„Vikimedija“ i „Gugl“ već dugo uspešno sarađuju, a poslednja saradnja se odnosila na podršku u prevođenju sadržaja za Vikipedije na jezicima na kojima postoji relativno mali broj članaka.

Guglov program za prevođenje (Google Translation Toolkit) omogućio je da se članci prevode na mreži, a pilot projekti su sprovedeni za arapski, hindu i svahili jezik, objasnio je Rančić.

Zadužbina „Vikimedija“ se finansira privatnim donacijama korisnika Vikipedije. Do januara 2010. godine donacije je uplatilo 240 hiljada pojedinaca, a prikupljena suma je veća od osam miliona dolara, što je dovoljno za pokrivanje troškova Zadužbine za devet meseci.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *