Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

APLAUZI ZA DRAMU MLADOG HRVATSKOG PISCA

„DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE“

U Teatru „Bojan Stupica“ večeras je premijerno izvedena predstava „Drama o Mirjani i ovima oko nje“, po tekstu mladog hrvatskog autora Ivora Martinića, u režiji Ive Milošević.

Predstava je naišla na odličan prijem publike, koja je burnim aplauzom nagradila ceo ansambl, a posebno pisca koji se poklonio zajedno s glumcima i Mirjanu Karanović u naslovnoj ulozi.

Likove „oko nje“ igrali su Jelena Petrović, Branka Petrić, Marko Baćović, Andjelika Simić, Fedja Stojanović, Cvijeta Mesić i Bojan Lazarov.

Kuriozitet je da je komad apsolventa dramaturgije iz Zagreba Martinića svoje prvo scensko izvodjenje doživeo u Beogradu, a idućeg meseca imaće premijeru i u Ljubljani, u režiji slavnog Dušana Jovanovića.

„Drama o Mirjani i ovima oko nje“ je tužna i poetična priča o jednoj običnoj ženi (podudarnost sa ličnim imenom glumice je slučajna), koja bez velikih problema, ali i bez prave radosti, ne živi nego životari. Oko nje su ćerka, majka, bivši muž, komšinica, ljubavnik…, koji takodje više pretrajavaju nego što žive „punim plućima“.

U dokumentarističkom stilu, u koji su dobro ukomponovani povremeni momenti apsurda, nižu se detalji trivijalne svakodnevice, koja protiče u smenjivanju melanholičnih i duhovitih scena.

Rediteljka je uoči premijere izjavila da su se ona i ansambl trudili da svakodnevne, banalnostima ispunjene situacije predstave scenski zanimljivo, da ukažu na problem praznine i besmisla života prosečnih ljudi u današnjem mehanizovanom svetu.

Prema prvim ocenama publike, u tome su i uspeli, izazivajući i smeh i suze u prepunom gledalištu.

Scenografiju je kreirao Gorčin Stojanović, kostime Maja Mirković, a kompozitor je Vladimir Pejković.

JDP je povodom premijere u svojoj ediciji „Ars dramatika nova“ objavio tekst „Drame o Mirjani i ovima oko nje“, zajedno sa Martinićevim komadom „Ovde piše naslov drame o Anti“.

Izvor: S-media/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *