Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BALABANOV OTKAZAO, FEST OTVARA SMOKI

Scena iz filma „Morfijum“ koji otvara Fest

Slavni ruski reditelj ne dolazi na beogradski festival

Ruski reditelj Aleksej Balabanov, nezaobilazno autorsko ime svetskog filma, neće biti gost 38. izdanja beogradskog Festa rekli su „Blicu“ u direkciji Festa organizatori festivala uoči samog svečanog otvaranja zakazanog za sutra u 19 časova u velikoj dvorani „Sava centra“.

Balabanov je već mesec dana najavljivan kao najzvučnije ime i najugledniji gost beogradskog festivala koji iz godine u godinu ima sve manje atraktivnih sadržaja, a sve više se pretvara u reviju filmova sa mnoštvom dobrih naslova. U Direkciji Festa nisu želeli da nam odgovore na pitanje kako je došlo do ovog za publiku i organizatore više nego neprijatnog iznenađenja. Rečeno nam je da će direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić saopštiti obrazloženje sutra na konferenciji za novinare.

Naš proslavljeni glumac Ljubiša Samardžić, koji je i član Odbora Festa, otvoriće 38. Fest, saopštili su organizatori. Festival će početi, kako je i bilo najavljeno, projekcijom novog filma Alekseja Balabanova „Morfijum“, u kojem glavne uloge igraju legende ruskog glumišta Ingebora Dapkunajte, Leonid Bičevin (koga su organizatori bezuspešno pokušali da animiraju za dolazak u Beograd kao rediteljevu „zamenu“), Andrej Panin i naša Katarina Radivojević.

Aleksej Balabanov je „Morfijum“ snimio po scenariju baziranom na književnom delu Mihaila Bulgakova, koji je kao i glavni junak filma službujući kao seoski lekar imao snažna iskustva sa uživanjem morfijuma.

Scenario je potpisao rediteljev omiljeni glumac pokojni Sergej Bodrov mlađi.

Dobitnik venecijanskog „Zlatnog lava“ za film „Liban“ izraelski reditelj Semjuel Maoz slovi kao najznamenitiji gost festivala. Njegov film se prikazuje u nedelju u „Sava centru“ u programu „Zimske pomorandže“ posvećenom izraelskom filmu.

Na Fest stiže Marian de Van, rediteljka filma „Ne osvrći se“, u kojem glavne uloge igraju zvezde Sofi Marso i Monika Beluči, iranski reditelj Pajman Hagani („Čovek koji je pojeo svoje trešnje“), poljski reditelj Haveri Zulavski („Poljsko-ruski rat“), albanski autor Artan Minaroli („Živ“). Iz Hrvatske dolaze reditelji Nikša Sviličić („Verujem u anđele“), Branko Šmit („Metastaze“) i glumac Rene Bitorajac, a iz Republike Srpske Saša Hajduković („32. decembar“).

Izvor: Blic Online V. Milivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *