Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POLA VEKA FILMA FILMA „PSIHO“

50. GODIŠNJICA ČUVENOG TRILERA

Čuveni psihološki triler Alfreda Hičkoka „Psiho“ proslavio je proteklog vikenda svoju 50. godišnjicu.
Za ovo ostvarenje, zasnovano na krimi romanu Roberta Bloka, niko nije bio zainteresovan u Holivudu, pa je Hičkok, koji je bio rešen da ga snimi, ponudio studiju Paramaunt da se odrekne svojih 250.000 dolara u zamenu za 60 odsto autorskih prava.

Ispostavilo se da je genijalni reditelj imao odličan osećaj jer je „Psiho“ postao jedan od kamena temeljaca svetske kinematografije, a čuvena scena ubistva pod tušem kultna.

Ovaj niskobudžetni film, čije je snimanje koštalo svega 800.000 dolara, zaradio je više od 40 miliona dolara, a to je samo jedna od anegdota koja se vezuje za jedno od omiljenijih ostvarenja „majstora jeze“.

U čast obeležavanja pola veka ovog remek-dela horora, u subotu je u Los Andjelesu održana posebna projekcija kojoj su prisustvovali svi oni, još u životu, koji su učestvovali u njegovom snimanju.

Medju odsutnima bili su dvoje glavnih glumaca Entoni Perkins, nezaboravni Norman Bejts, koji je preminuo 1992. i Dženet Li koja je umrla 2004.

Hilton Grin, tadašnji asistent režije, ispričao je „Los Andjeles tajmsu“ koliki je izazov za Hičkoka predstavljalo snimanje filma.

Slavni reditelj je želeo da svima u Holivudu dokaže da se može napraviti veliki film sa malo novca i bez ijednog zvučnog imena.

Ceo film snimljen je za mesec dana, ali je samo na scenu pod tušem, koja u finalnoj verziji traje 45 sekundi, potrošeno sedam dana uz korišćenje 70 kamera.

Grin je otkrio još jedan kuriozitet u vezi sa ovom poznatom scenom. Naime, probleme sa cenzurom nije izazvala prikrivena golotinja glavne glumice, a još manje krv, koja je zapravo bila topljena čokolada, već pojavljivanje WC šolje u kadru što se u to doba smatralo krajnje neukusnim.

Film je ostavljao izuzetno jak uticaj na gledaoce. Priča se da je ubistvo pod tušem svaki put dovodilo publiku u stanje kolektivne histerije tako da se vrištanje nastavljalo i tokom sledeće scene, u kojoj Perkins-Bejts pere kadu od krvi.

Jedan od gledalaca poslao je pismo Hičkoku navodeći da njegova kćerka više ne koristi kadu od kada je gledala film „Dijabolik“, a da nakon „Psiha“ odbija da udje u tuš kabinu, pa pita reditelja šta da radi. Hičkok mu je hladnokrvno odgovorio: „pošaljite je na hemijsko čišćenje“.

„Sa ‘Psihom’ sam uspeo da filmsku umetnost upotrebim za stvaranje masovne emocije. Iza toga nema poruke upućene publici, nema prestižnog romana, pa ni velike interpretacije. Ono što uzbudjuje publiku jeste film u svom čistom izdanju“, kazao je jednom prilikom Hičkok.

Izvor: S-media/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *