Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŽIVORAD NEDELJKOVIĆ DOBITNIK NAGRADE „MEŠA SELIMOVIĆ“

Foto: T. Nježić

Priznanje poetskoj knjizi „Ovaj svet“

Prestižno književno priznanje „Meša Selimović“, po odluci velikog žirija književnih kritičara, pripalo je Živoradu Nedeljkoviću za zbirku poezije „Ovaj svet“ („Arhipelag“).

Dragan Bogutović, iz „Večernjih novosti“, kompanije koja dodeljuje nagradu, na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštio je da se ove godine, u kojoj se obeležava i stogodišnjica rođenja velikog pisca „Mešina nagrada“, inače ustanovljena šest godina nakon Selimovićeve smrti, dodeljuje 22. put.
Po njegovim rečima, ove godine glasala su 52 književna kritičara/teoretičara iz raznih gradova Srbije, od kojih je njih 15 svoj glas dalo knjizi „Ovaj svet“ Ž. Nedeljkovića.

Na drugom mestu sa 14 glasova je „Ljetopis vječnosti“ Žarka Komanina, a na trećem sa 12 glasova „Forward“ Slobodana Vladušića.

Ovo je osmi put da poetska knjiga dobije „Mešu Selimovića“, a laureat Živorad Nedeljković je govorio o značaju nagrade i pisca čije ime priznanje nosi, a potom, između ostalog, rekao: „Ono što me posebno raduje jeste činjenica da je ove godine među uspelim proznim ostvarenjima(…) poverenje ukazano knjizi poezije. To potvrđuje da poezija u svakom, pa i ovom, vremenu, ipak nalazi svoje istinski posvećene čitaoce. Ta tumačenja doživljavam i kao snažan eho reči Meše Selimovića da poezija ‘traži slobodu za riječ i misao, i odriče savršenstvo svijeta koji je bog uredio. Snom živjeti, u nadanju, u čekanju, znači ne pristajati na ovo što jest’.

Verujem da medijska pažnja koja prati nagradu može podstaći i čitanje pesničkih knjiga u kojima se ili veliča ovaj svet ili mu se odriče savršenstvo.“
Nagrada „Meša Selimović“ se sastoji od skulpture s likom pisca (rad Miroslava D. Savića), povelje i novčanog iznosa, a biće uručena polovinom marta na svečanosti u Narodnom pozorištu Beograd.

Izvor: Blic Online T.Nj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *