Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TUTANKAMON VEROVATNO UMRO OD MALARIJE I KOŠTANOG OBOLJENJA

Legendarni mladi faraon Tutankamon najverovatnije je umro od posledica malarije u kombinaciji sa koštanim oboljenjem, navodi se u istraživanju koje će sutra biti objavljeno u SAD.

Budući da je Tutankamon umro veoma mlad (u 20. godini, 1324. pre nove ere) i pošto nije imao naslednika, egiptolozi su spekulisali da su nasledne bolesti verovatan uzrok njegove smrti, rekao je Zahi Havas iz egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete.

Naučnici su za potrebe novog istraživanja koristili analizu DNK i rendgensko snimanje. Proučavali su 16 mumija od kojih je 11, uključujući i Tutankamona, bilo iz kraljevske porodice 18. dinastije.

Analize koje su trajale od 2007. do 2009. imale su za cilj da odrede krvno srodstvo među mumijama, kao i da utvrde da li je Tutankamon oboleo od naslednih bolesti.

Naučnici su prikupili dokaze da Tutankamon jeste bio sin Akenatona, supruga kraljice Nefertiti. Obe mumije imaju nekoliko identičnih morfoloških karakteristika a imaju i istu krvnu grupu.

Autori studije zaključili su i da je Tutankamonova majka najverovatnije mumija koja nosi oznaku KV35YL i čije je ime za sada nepoznato.

„Nalazi navode na zaključak da su za smrt Tutankamona najverovatnije odgovorni loša cirkulacija krvi u koštanom tkivu, uz slabljenje ili delimično uništenje kostiju, u sprezi sa malarijom“, napisao je Havas, jedan od glavnih autora studije. On je naveo i da je utvrđeno da je Tutankamon imao prelom noge.

Zaključke istraživanja sutra će objaviti publikacija Američkog medicinskog udruženja.

Naučnici su postavili dijagnozu u najvećoj meri zahvaljujući genetskim analizama. One su dokazale da su članovi Tutankamonove porodice patili od niza deformiteta nastalih kao posledica Kelerove bolesti koja razara koštane ćelije.

„Dijagnozu potkrepljuje otkriće štapova za hodanje i lekova u Tutankamonovoj grobnici“, naveli su stručnjaci.

Tutankamon i njegovi preci bili su gotovo nepoznati arheolozima dok 1922. u Dolini kraljeva, 500 kilometara južno od Kaira, nije otkrivena njegova netaknuta grobnica, čije se impozantno blago danas nalazi u muzeju u Kairu.

Izvor: Blic Online/Beta Foto:AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *