Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NADAMO SE „OSKARU“

FILM „Zadnja stanica“ o poslednjoj godini Tolstojevog života, u režiji Majkla Hofmana, juri dva „Oskara“: za najbolju žensku ulogu nominovana je Helen Miren koja igra Sofiju Tolstoj, a za sporednu mušku ulogu – Kristofer Plamer u ulozi velikog ruskog pisca.

Film je snimljen po istoimenom romanu američkog pisca Džeja Parinija (kod nas objavio „Dereta“ u prevodu Gordane Popović) koji je pomagao Hofmanu da pretoči knjigu u scenario.

Parini, inače uvaženi profesor engleskog jezika na fakultetu Midlberi u Vermontu, takođe i pesnik, u specijalnoj izjavi za „Večernje novosti“ kaže da je oduševljen pažnjom koja je poklonjena njihovom filmu, jer su pomenuti glumci bili nominovani i za Zlatni globus, a film imao i pet nominacija za američku nagradu „Independent Spirit“

– Zaista neverovatno za film o poslednjim danima Lava Tolstoja – kaže Parini.

* Hoćete li prošetati crvenim tepihom i prisustvovati dodeli „Oskara“?

– Naravno! Biću na ceremoniji u Los Anđelesu, takva prilika dobija se jednom u životu.

* Ima li šanse za „Oskara“?

– Iskreno, ne znam da li možemo da uzmemo ijednog, ali na neki način, nominacija je vredna kao i nagrada. Sama činjenica da je film u igri za „Oskara“ dovodiće publiku u bioskope još mesecima.

* Jeste li zadovoljni kako je ispala adaptacija knjige?

– Film je prvoklasan, sviđa mi se, odlično su ga napravili. Hofman je uradio dobar posao, uhvatio je humor i patos romana. Ali naravno, film nije roman, nego odraz romana. Uvek je tako sa filmovima. U poslednjih godinu dana nije bilo puno dobrih filmova u američkim bioskopima, a mi predstavljamo film sa istinskim umetničkim težnjama i mislim da je uspeo da publici predstavi viziju Tolstoja. Nadam se da će stići i do Srbije.

Izvor: Večernje novosti B. Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *