Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠEKSPIR, DIKENS, ČEHOV, DIMA

PO delima Šekspira do sada je snimljeno čak 768 filmova širom sveta, a likove koje je stvorio jedan od najvećih dramatičara na bioskopskom platnu i na ekranima oživljavali su Elizabeta Tejlor, Mišel Fajfer, Vudi Alen, Sergej Bondarčuk… „Hamlet“ sa ser Lorensom Olivijeom u naslovnoj ulozi, dobio je 1948. četiri Oskara, kao i Zlatnog lava u Veneciji. I sam Šekspir postao je glavni junak čak 49 filmova, od kojih je „Zaljubljeni Šekspir“ dobio sedam nagrada Američke filmske akademije.

Prema rezultatima istraživanja najvećeg svetskog portala za kinematografiju (IMDB), na listi deset klasika svetske književnosti po čijim je delima snimljen najveći broj filmova, TV drama i serija, drugo i treće mesto dele Čarls Dikens (287) i Anton Pavlovič Čehov (287).

Prvi film „Smrt Nansi Sajks“ po romanu „Oliver Tvist“, snimljen je još 1897, a mjuzikl „Oliver“ dobio je 1968. šest Oskara. Pažnju reditelja privukla je i „Božićna priča“, čija je prva 11-minutna verzija snimljena još 1901, dok je animirani iz 1971. ovenčan Oskarom.

Prva ruska ekranizacija nekog Čehovljevog dela bio je „Roman s kontrabasom“ iz 1911. a prvu stranu ekranizaciju doživeli su „Suvišni ljudi“, snimljeni u Nemačkoj 1926. Film „Moja voljena i nežna zver“ iz 1978. nominovan je za glavnu nagradu Kanskog festivala, a „Oči čornije“ 1987. za Oskara i Zlatni globus. Glavni junak tog filma, Marčelo Mastrojani, proglašen je za najboljeg glumca u Kanu.

Sa 230 ekranizacija, na četvrtom našao se Aleksandar Dima, a najčešće je ekranizovan roman „Tri musketara“. Prema delima Edgara Alana Poa snimljeno je 230 filmova i TV serijala.

Škotski pisac Robert Luis Stivenson našao se po broju ekranizacija (230) na šestom mestu, zahvaljujući, pre svega, romanu „Neobičan slučaj doktora Džekila i mistera Hajda“ iz 1886. Artur Konan Dojl je sa 214 ekranizacija takođe ušao u društvo deset velikana, i to sa jednim jedinim junakom – Šerlokom Holmsom koga su igrali Džon Barimor, Rodžer Mur, Rupert Everet, Majkl Kejn, Vasilij Ivanov… a u najnovijoj verziji Robert Dauni Džunior, koji je za tu ulogu nagrađen Zlatnim globusom.

Hans Kristijan Andersen zauzeo je osmo mesto sa 202 ekranizacije, ispred braće Grim po čijim je bajkama snimljeno „samo“ 197 filmova. Poslednji na listi „deset veličanstvenih“ je američki pisac Vilijam Sidni Porter, čija su dela „Cisko Kid“, „Dari čarobnjaka“, „Vođa crvenokožaca“… doživela 196 ekranizacija.

Izvor: Večernje novosti R.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *