Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PAKO DE LUSIJA U PREPUNOM CENTRU „SAVA“

Slavni španski gitarista, najveći flamenko umetnik svih vremena, Pako de Lusija, nastupio je sinoć u prepunoj velikoj dvorani Centra „Sava“, u okviru četvrte večeri 11. Gitar art festivala.
Sa sat vremena zakašnjenja, De Lusija se pojavio na sceni praćen ogromnim oduševljenjem publike, koja je do poslednjeg mesta ispunula dvoranu.

Sudeći po reakcijama, poštovaocima jednog od najvećih evropskih umetnika današnjice nije smetalo ni čekanje u redovima ispred ulaza u salu pola sata nakon zakazanog početka koncerta.

Zbog kašnjenja tonske probe, ulazi su otvoreni 15 minuta nakon što je koncert trebalo da počne, a hol Centra „Sava“ već je bio prepun ljubitelja flamenka, koji su strpljivo čekali da udju.

Iznenadjenje je bila i predgrupa „Nikolas labanda flemenko“, koja je bila lepa uvertira za nastup slavnog gitariste i njegovog sedmočlanog benda. Slobodnog mesta u sali nije bilo, organizatori su morali i da dodaju još pet redova stolica ispred bine, pa opet mnogo ljudi je sedelo na stepeništu ili stajalo.

Sa svojstvenom virtuoznošću, tokom dvočasovnog koncerta, De Lusija je bez reči savršeno komunicirao sa publikom, prenoseći zvukom svoje gitare emocije i strast flamenka, skromno zahvaljujući na aplauzima samo klimanjem glave.

Nakon dvogodišnje koncertne pauze, koju je iskoristio za pripremanje novog albuma, prvog posle „Cositas Buenas“ iz 2004, De Lusija se vratio u Beograd, gde započinje svoju svetsku turneju.

Iako je već nekoliko puta gostovao u Beogradu, ovo je njegov prvi nastup u okviru Gitar art festivala, a očekuju ga koncerti u Zagrebu, Ljubljani, Berlinu, Rimu, Sankt Peterburgu, Moskvi, Minhenu, Cirihu… Najveći flamenko umetnik do sada je objavio 27 albuma, kako studijskih, tako i koncertnih, a pripisuje mu se da je upravo on uveo flamenko gitaru na koncertni podijum, stvorivši od svoje muzike svetski fenomen.

Izvor: S-media Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *