Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KAPOROVA „IVANA“ ZA POSEBNU PUBLIKU

Stara „Ivana“ Mome Kapora, sada se u novom izdanju može slušati ili gledati, odnosno čitati na kompjuteru. Namenjena je posebnoj publici, onima koji zbog svog hendikepa nisu upoznali staru.

Nova „Ivana“ Mome Kapora neobičnija je od svoje pet godina starije imenjakinje. U pitanju je knjiga čija se radnja ne upoznaje isključivo čitanjem.

„Ivana“ na Di-Vi-Diju se može slušati ili gledati, odnosno čitati na kompjuteru, a namenjena je i posebnoj publici. Onima koji zbog svog hendikepa nisu upoznali staru.

Tvorci redizajnirane „Ivane“ kažu da je u pitanju eksperiment, iako je ovakav vid izdavačke delatnosti na Zapadu uobičajen.

„Nije bilo potrebno više od 10-15 sekundi razmišljanja, kada je Momo rekao da, naravno da ćemo to da radimo, pa smo mi vrlo ambiciozno ušli u to ne znajući da ljudi na to nisu navikli jer se i ono u normalnom, grafičkom obliku sve ređe čita“, rekla je Milena Ninković, iz izdavačke kuće „AV files“.

Prema njenim rečima, disk je ilustrovan autentičnom Kaporovom grafikom, tako da čovek koji ne vidi može da je čuje, a onaj ko ne čuje može da pročita na ekranu, istakla je Ninković.

Ispunjenje obećanja

I može se zamisliti kako je izgledala dvadesetsedmogodišnja Ivana Jovanović, koja se početkom devedesetih iz Sarajeva vraća u rodno Šljivovo.

Kroz predele srpske varoši, pijace, seoske drumove, i starce koji provode dane pored kazana sa rakijom, čitaoce vodi glas Gorana Sultanovića.

„Kao i svi, kad vam bog da sve, onda ne vodite računa o onima koji su za neke stvari uskraćeni. To je pre svega lep gest izdavačke kuće koja je to radila, a meni znači ispunjenje jednog obećanja koje sam dao Momi u kafani“, kaže Sultanović.

Narator navodi da tri stotine stranica Ivane nije bilo lako pročitati, a svoju ulogu opisuje kao posredničku.

„Niko ne može da zamisli kako ja kad čitam zamišljam Anu Karenjinu ili Vinetua i to je jedna od stvari koje sam se plašio dok smo radili Ivanu, da možda nekim svojim doživljajem ne prejudiciram samu priču, ali sam se trudio da ostavim na volju i na izbor kako će slušaoci doživeti priču“, rekao je Sultanović.

„Taj redizajn vam ostavlja da maštate ono što je Moma hteo da vam ispriča, odnosno da napravite sebi viziju jer niko od nas knjigu ne doživi isto, pa možete razmišljati kako je vašoj podsvesti najzgodnije i da to gurnete u neku memoriju i ostavite ako vas bude dojmilo“, rekla je Ninković.

Deo prihoda za izgradnju sigurne kuće

Osim što je „Ivana“ sada prilagođena osobama sa oštećenim sluhom ili vidom, deo prihoda od prodaje celokupnog tiraža namenjen je izgradnji treće Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja u Beogradu.

„Svako ko bude kupio bilo koji od diskova koji će u trenutku kad se ovo emituje biti u prodaji, učestvovaće jednim delom u izgradnji Sigurne kuće zajedno sa RTS-om i sa našom izdavačkom kućom“, kaže Ninković.

Ovaj kompakt disk prodavaće se i u knjižarama i na kioscima, a kupovinom, osim što uživate u spoju nekoliko umetnosti činite i dobro delo.

Za one koje je hendikep onemogućavao da uživaju u književnosti važno je da „Ivana“ ne ostane usamljena.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *