Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NEVINOST BEZ ZAŠTITE

Naslovna strana romana „Muzej nevinosti“

Minđuša koja je skliznula sa Fusuninog uha u momentu ljubavi, njena čašica iz koje je pila čaj a koju Kemal nikada nije želeo da opere – samo su neki od predviđenih eksponata muzeja Orhana Pamuka Nevinost bez zaštite

Ljubavna zbirka iz romana „Muzeja nevinosti“ neće se naći u istoimenom muzeju Orhana Pamuka , pošto je nobelovac, kako su ovih dana izvestili svetski mediji, povukao projekat o otvaranju muzejau kome je planirao da izloži predmete vezane za njegov roman. „Muzej nevinosti“jedan je od najobimnijih romana Orhana Pamuka, (kod nas objavljen u izdanju „Geopoetike“)za koji sam Pamuk tvrdi da je njegov „najnežniji roman, koji iskazuje najviše pažnje i poštovanja prema ljudima“.

Glavni lik ovog dela je Kemal, pripadnik visokog istanbulskog društva, koji je zaljubljen u Fusun, dalju rođaku iz nižeg društvenog miljea. Njihova ljubav nesvakidašnje je dubine i snage i zato, godinama ludo voleći Fusun, Kemal opsesivno prikuplja sve predmete koji ga vezuju za njihovu strastvenu vezu. U romanu Kemal uspeva da sakupi pravu muzejsku ljubavnu zbirku, koju sačinjavaju najrazličitije sitnice, stvari kojima vrednost daje samo to što su u vezi sa Fusun: minđuša koja je skliznula sa Fusuninog uha u momentu ljubavi, njena čašica iz koje je pila čaj a koju Kemal nikada nije želeo da opere,staklena čašu koju je koristila, školjka koju je svaki čas uzimala u ruke i njome se igrala, njene dečje šnale za kosu, četkica za zube koju je ukrao iz njene roditeljske kuće, činija iz koje je kod nje u stanu jeo trešnje, kristalna mastionica koju je Fusun koristila, njena grafitna olovka čiju je gumicu na vrhu „grizla poput bradavice“… Tokom godina ljubavi sa Fusun, ljubavi koja je uvek imala dozu neostvarljivog i tragičnog (prvo je Kemal veren drugom, a dok on raskida veridbu, Fusun se udaje), Kemal ne prestaje da sakuplja predmete kojiga vezuju za nju, tako da posle niza godina poseduje, na primer, ravno 4213 njenih opušaka i najrazličitije pepeljare koje je koristila.

Kvart i mesto gde se nalazi zgrada potencijalnog Muzeja nevinosti u Istanbulu

Najveća dragocenost Kemalu su upravo predmeti iz stana u zgradi Merhamet gde su se na početku ljubavi Fusun i on tajno sastajali, jer je tada bio „najsrećniji na svetu, mada toga nije bio svestan“. Različiti pokvareni satovi iz tog stana, stari kuhinjski pribor, linoleum koji je pokrivao pod, senke u toj sobi, bile su oznake Kemalovog rajskog kutka.

Svi ovi predmeti sačinjavali bi samo deo postavke zbirke pravog Muzeja nevinosti, projekta kojim se studiozno poslednjih godina bavio Orhan Pamuk. Naime, on je u delu grada Istanbula, kvartu Čukurdžumi, kupio staru zgradu koju je godinama renovirao i uredno nadgledao radove, a u Muzej nevinosti planirao je da uloži oko 2,5 miliona dolara. Oko 500.000 dolara po dogovoru trebalo je da uloži Agencija Istanbula. Posle optužbi u novinama da je reč o Pamukovoj želji da izvuče ličnu korist, a ne da osnuje novi, jedinstveni muzej na svetu, Pamuk se, za sada, iz čitave priče povukao, veoma ljut. Pamuk, čije prezime i doslovno znači – pamuk, možda i promeni ovu odluku i sam sagradi muzej sopstvenim sredstvima, budući da je strastven ljubitelj muzeja, koje posećuje u svim krajevima sveta gde se nađe. U Beogradu je, na primer, proveo sate u Andrićevom muzeju, budući da je Andrić jedan od pisaca koje Pamuk visoko uvažava. Bilo kako bilo, sa dovršenjem gradnje krajnje neobičnog Muzeja nevinosti, čiju bi nesvakidašnju postavku zasigurno sačinjavali ne samo predmeti vezani za istoimeni roman, za sada se stalo. Nevinost je i ovoga puta ostala bez zaštite.

Izvor: Politika Sanja Domazet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *