Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UMETNOST JE NAJVEĆI VASPITAČ ČOVEKA

Nadežda Petrović po povratku iz Pariza 1911.

Umetnička likovna galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka objavila je knjigu likovnih kritika srpske slikarke Nadežde Petrović (1873-1915), koje su pre 105 godina objavljivane u različitim časopisima.

Knjigu kritika Nadežde Petrović, koje su prvi put sabrane i objavljene u celini pod naslovom „Likovne kritike“, priredio je Branko Kukić, koji je u pogovoru naveo da su one „dragocene kao svedočanstvo o modernoj umetnosti koja je u to vreme u Srbiji bila u začetku“.

U tim kritikama Nadežda Petrović se bavi slikarstvom Marka Murata, Paška Vučetića, prvom Jugoslovenskom umetničkom izložbom u Beogradu, hrvatskom jubilarnom Slikarskom umetničkom izložbom u Zagrebu, Umetničkom izložbom u Splitu, izložbom Umetničkog društva Lada, skulpturama Ivana Meštrovića.

Umetnost je najveći vaspitač čoveka i naroda“, kaže Nadežda Petrović u jednom tekstu, a kakav je naš narod s umetničke strane, piše:

„Narod koji je mogao da stvori svoju poeziju, narodnu, kao srpski narod, i koji, u tkanje svojih tkanina i odela, utkiva slike i raznovrsne šare iz svoje sopstvene mašte, taj narod imaće, pored podneblja i klime, naklonjena osećanja i za negovanje veština. A za to treba imati radenika i mecenata, te neće oskudevati ni u volji i žrtvi (novcu)“.

Branko Kukić objašnjava:

„Nadežda je želela da pokaže kako umetnost živi sa vremenom u kome nastaje, s jedne, i kako umetničko delo postoji samo za sebe, kao samostalni svet sa svojim principima, zakonitostima, težnjama, jezikom i mogućnosti, s druge strane“.

Nadeždine kritike objavljivane su od 1904. do 1912. godine u beogradskim časopisima Letopis Matice srpske, „Delo“, „Štampa“, „Slovenski jug“, beogradskom „Dnevnom listu“ i sarajevskom časopisu „Bosanska vila“.

Likovne kritike Nadežde Petrović objavljene su u okviru edicije „Ravnoteža“ koja se bavi likovnom teorijom i koju je Galerija pokrenula pre četiri godine. Ediciju uređuje pisac Vladan Matijević, a do sada su objavljene još tri knjige: „Oblik džepa“ Džona Berdžera, „Uspomene na slikarstvo“ čiji su autori David Albahari, Branko Kukić, Jovica Akin i Svetislav Basara, i „Čuda i čudovišta“ Vlade Uroševića.

Izvor: Blic Online M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *