Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ROMAN SLOBODANA TIŠME „QUATRO STAGIONE“

BEOGRAD Slobodan Tišma (63), nekadašnji konceptualni umetnik, roker, frontmen “ Lune“ i „La strade“, urednik „Indexa“, kultne „Tribine mladih“ u knjižari „Delfi“, predstavio je svoj prvi roman „Quattro Stagione“ u izdanju „Lagune“.

O romanu za koji je književni kritičar i urednik Vasa Pavković rekao da ga smatra najboljim između 133 koliko ih je konkurisalo ove godine za NIN-ovu nagradu, govorila je, pored Pavkovića, urednica kulture na RTS-u Jasmina Vrbavac.

Ona je odabrala da o Tišmi govori „njim samim“ pošto je roman izgrađen na njegovim ličnim iskustvima, doslednim stavovima koje je zastupao i pre više od tri decenije.

Vrbavac je citirala jednu njegovu davnašnju izjavu da ne želi da piše „dobru“ literaturu jer smatra da je to plod vežbe, učenja i veoma je „upeglano“, ali je dosadno, što je za Tišmu neoprostivo.To bi se moglo primeniti na knjigu koja sigurno ne može da se označi kao dosadna.

Ona je upozorila da roman „vara“ jer samo je na prvi pogled pisan sa pozicije marginalca i naivno dok se autor bavi dilemama i dramom savremenog čoveka.

Pavković, koji je bio urednik hvaljene Tišmine zbirke priča “ Urvidek“, prepoznao je da je roman nastao transformacijom dnevnika u fikciju i da će zadovoljiti one čitaoce koji traže fabulu, ali i one koji uživaju u poetičnoj formi, jer se oseća da je autor pesnik u duši.

Tišma je pisao u „Poljima“, objavio dve knjige poezije i jednu eseja, dugi niz godina bio je saradnik emisija iz kulture na novosadskoj televiziji, ali je pažnju književnih krugova privukao knjigom priča „Urvidek“, koja je 2005. dobila nagradu „Stevan Sremac“.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *