Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTVOREN 11. GITAR ART FESTIVAL

Solističkim koncertom švedski klasični gitarista Joren Solšer sinoć je u Kolarčevoj zadužbini svečano otvorio jedanaesti Gitar Art festival, na kome će, do 14. februara u beogradskim koncertnim salama, nastupiti vrhunski svetski i domaći gitaristi.

Festival velikog ugleda, svrstan medju deset najvećih svetskih festivala posvećenih ovom instrumentu, praznik gitarskog zvuka jedinstven po visokom umetničkom nivou učesnika i pre svega po tradicionalno brojnoj publici, domaćoj i onoj iz okruženja, pozdravnim govorom otvorila gradski sekretar za kulturu Ivana Ivžner.

„Beograd je po jedanaesti put domaćin festivala koji na najbolji način objedinjuje vrhunski izvodjački, takmičarski i edukativni karakter gitare“, kazala je ona poželevši dobrodošlicu brojnim gostima festivala koji je svrstan u „najveću svetkovinu gitare u regionu i mnogo šire“.

Kao i na prethodnim festivalima, jedanaesti put po redu Gitar Art je otvoren koncertom vrhunskog gitarskog umetnika iz sveta.

Veliko ime klasične gitare, jedan od najboljih gitarista u Švedskoj, ugledni pedagog na Konzervatorijumu u Malmeu, član Švedske kraljevske muzičke akademije, Solšer, koga je naša publika upoznala pre tri godine na istom festivalu, ponovo je oduševio prepunu salu Kolarčeve zadužbine.

Vedra publika, zaljubljenici u romantičan zvuk gitare, kolege gitaristi i medju najbrojnijima, mladi, oni koji će uz puno rada i ljubavi prema instrumentu sa šest žica tek postati gitarski virtouzi, sa velikim zadovoljstvom pratili su nastup švedskog umetnika koji je toplo i nežno, izveo dela Johana Sebastijana Baha u aranžmanu za gitaru.

Posvećeni švedski gitarista prefinjene tehnike i izraza nastavio je svoj koncertni program izvodjenjem obrada za gitaru kompozicija baroknog nemačkog kompozitora i lautiste Silviusa Leopolda Vajsa, proslavljenog elizabetanskog kompozitora Džona Daulenda iz kasnog 16. veka koga je na prošlom festivalu našoj publici predstavio Sting i pop ikona 20 veka Džona Lenona i Pola Makartnija.

Majstor nežnog instrumenta gitarista Solšer medjunarodnu karijeru je započeo nakon pobede na Internacionalnom gitarskom takmičenju u Parizu, 1978.godine. Od tada je nastupao širom sveta – u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, Kini, Japanu, Skandinaviji. Ovaj vrsni gitarista održao je brojne solističke koncerte a redovno nastupa i sa svim važnim orkestrima u Skandinaviji.

U svojoj bogatoj biografiji zabeležio je koncerte sa Japanskom filharmonijom, Kameratom iz Berna, Engleskim kamernim orkestrom, Kraljevskom filharmonijom iz Londona i Evropskim kamernim orkestrom.

Solšer je svirao „Koncert Aranhuez“ za gitaru i orkestar, najpoznatije delo Hoakina Rodriga(1901-1999) na Internacionalnom omažu slavnom španskom kompozitoru povodom proslave njegovog 90. rodjendana u Madridu.

Redovno održava resitale u Japanu, i nastupa u duu sa violinistom Gilom Šahamom i flautistom Šigenorijem Kudom. Kao ekskluzivac Dojče gramofona, izdao je 19 solo albuma, duo sa Šahamom „Paganini za dvoje“ i muziku Pjacole sa flautistom Patrikom Galoa.

Burni aplauzi vrsnom gitaristi koji je otvorio ovogodišnji festival „ugrejali“ su atmosferu za nastup Kavatina duo koji čine Eugenija Moliner, flauta i Denis Azabagić, gitara i naš orkestar Kamerata Serbika pod dirigentskom upravom Bojana Sudjića.

Na ovom drugom koncertu prve festivalske večeri svetsku premijeru u prisustvu autora imalo je delo američkog kompozitora i gitariste Alana Tomasa „Koncert za flautu i gitaru“ koje je specijalno komponovao za beogradski festival.

Koncert popularnog američkog gitariste koji je u svojoj bogatoj karijeri premijerno izveo preko 40 dela, svira na klasičnoj i električnoj gitari, mandolini, bendžu a nedavno je „uplovio“ u vode komponovanja, publika je primila ovacijama.

Komunikativno delo sa citatima balkanske narodne muzike u izvanrednom izvodjenju dua i orkestra publika je oduševljeno prihvatila.

U nastavku koncerta izvedena su nova dela i aranžmani koje su Kavatina duo, briljantne muzičare, špansku flautistkinju Moliner i bosanskog gitaristu, profesore na Koledžu za izvodjačku umetnost Univerziteta Ruzvelt u Čikagu, napisali Klaris Asad, Karlos Rivera i Boris Gagijere.

Izvor: S-media /Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *