Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA „NIKOLA MILOŠEVIĆ“ MILU LOMPARU

Profesoru Milu Lomparu uručena je nagrada „Nikola Milošević“, koju žiri Radio Begrada dodeljuje za najbolju knjigu godine u oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umetnosti.

Nagrada „Nikola Milošević“ koju dodeljuje Radio Beograd 2, uručena je profesoru Milu Lomparu, čija je knjiga „Negde na granici filozofije i lirterature“, u izdanju „Službenog glasnika“ proglašena najboljom iz oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umetnosti u 2009. godini.

Na svečanosti u Radio Beogradu, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Đorđe Malavrazić rekao je da je reč o knjizi koja iako je posvećena Nikoli Miloševiću nije apologetska.

„Lomparovo delo je knjiga duboke odanosti, ali one koja se odaje svestranim i temeljnim preispitivanjem, omaž u formi kritike“, rekao je Malavrazić.

Podsetio je da je i sam Milošević tvrdio da je savršena tvorevina ljudskog duha nemoguća, pa bio to i jedan Tolstoj, Dostojevski, Kami, Niče. To je sledio i Lompar produbljujući Miloševićevo delo kome kritika nikada nije nedostajala, ali se uglavnom svodila na onu ideološku, ocenio je Malavrazić.

„Ovo je prva ozbiljna teorijska knjiga o Miloševićevom delu, bez povlađivanja, ali i bez nametnute kritike“, zaključio je Malavrazić.

O knjizi su govorili i Milo Savić i Jovan Petrov, koji su sa Simom Elakovićem činili žiri koji je bio jednoglasan u odluci, kao i Gojko Tešić urednik u „Sližbenom glasniku“.

Zahvaljujući na nagradi, koja pored plakete, podrazumeva 1 600 evra u dinarskoj protivvrednosti, što je obezbedio Radio Beograd i lap top, dar „Informatike“, Lompar je rekao da je pišući o književnoj hermeneutici Nikole Miloševića nastojao da zadovolji nekoliko raznorodnih parametara.

On je rekao da je Milošević bio profesor visoke mere intektualnog dometa, jedan od malog broja koga su studenti oslovljavali profesorom.

Spoj pesimizma i akcije

Lompar je, međutim, dodao da se uvek trudio da lično iskustvo koje je imao sa Miloševićem nikada ne sklizne u privatnost. „Uostalom iza čoveka uvek ostaju samo njegova dela, knjige, a naš susret sa knjigama uvek je drugačiji nego onaj sa čovekom“, primetio je on.
radio2.jpg

Po oceni Lompara, za Miloševića je bio karakterističan spoj pesimizma i akcije. „Uprkos moralističnom mišljenju i sumnajma o svrsi čovekovog delanja na zemaljskoj pozornici, uvek je pokazivao smisao za akciju. Izlazio je na trgove da bi katkad dobijao komplimente, a katkad pogrde“, dodao je Lompar.

„Taj imeprativ da se dela uprkos okolnostima ja sam kod njega video kao odnos sumnje i slobode. I kada sumnjamo u slobodu moramo biti verni kako sumnji tako i slobodi, jer ne sumnjamo da smo slobodni samo tamo gde smo slobodni da sumnjamo“, zaklučio je Lompar.

Javne ličnosti, pre svega one iz sveta književnosti i izdavaštva, koje su ispunile „Kamenu salu“ Radio Beograda, na početku su minutom ćutanja odale poštu akademiku, filozofu Mihailu Markoviću.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *