Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KNJIGA SATKANA OD UZBUĐENJA I TOPLINE

NIN-ov roman godine „Glasovi u vetru“ na kioscima

– Jezik nas i čuva i leči, a umetnost, književnost na prvi pogled nema ni moć ni snagu koju ima politika, ali na duže staze jača je i snažnija jer je bliža i važnija duši ljudskoj – rekla je Grozdana Olujić u svojim istupanjima u javnosti povodom nagrade.

Književni znalci upućuju da su „Glasovi u vetru“ upravo pripovest koja sve svojom uzbudljivom pričom, vrsnim stilom, nežnošću i toplinom prijanja za dušu čovekovu.

Smestivši priču u njujoršku noć, ističu dalje književni znalci, Grozdana Olujić nije štedela svog glavnog junaka dr Danila Arackog ; pustila ga je da se bori sa prošlošću, sadašnjošću, budućnošću, da sa precima sa ovih prostora preispituje tajne, a kroz njih i ratove i razloge i krivice i… da traži leka čoveku u vrtlogu istorije… Ona sama pak, govoreći o svom junaku, njegovim razmišljanjima koja sežu vek unazad, književnosti i sećanju kao poslednjoj odbrani od zaborava, između ostalog, je rekla: „Junak romana dr Danilo Aracki shvata i da jezik ne čuva samo identitet naroda i pojedinca, već i leči, prestrašen brzinom kojom u ratovima Balkana nestaju oni koje volimo, željan da obnovi svoju nekada moćnu porodicu pitajući se, kao Česlav Miloš, ‘gde su nestale sve te godine, svi ti ljudi. Knjige, pesme, umetnost’, zaključuje, jer svaka knjiga deo je poslednjeg šanca odbrane od zaborava, od mraka, od smrti od koje je samo zaborav strašniji. Jer, gubeći sećanje čovek gubi sebe.“

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *