Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KONCERT U POMEN ŠOPENU

U četvrtak u „Kolarcu“, povodom 200 godina od rođenja Šopena, koncert Simfonijskog orkestra RTS-a. Dirigent Bojan Suđić, solista Aleksandar Serdar.

Povodom godišnjice rođenja Frederika Šopena, u dvorani Kolarčeve zadužbine, u četvrtak, 11. februara, biće održan koncert Simfonijskog orkestra RTS-a.

Tim koncertom Muzička produkcija Javnog medijskog servisa obeležava jubilej, 200-tu godišnjicu od rođenja slavnog kompozitora.

Na programu su Šopenov „Koncert za klavir i orkestar br. 2 u f-molu, „Deveta simfonija“ Antonina Dvoržaka i „Fantazija na srpske teme“ Nikolaja Korsakova.

Orkestar nastupa pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, a solista je pijanista Aleksandar Serdar.

Frederik Šopen je rođen 1810. godine. Smatra se najistaknutijim predstavnikom poljske muzičke kulture i jednim od najznačajnijih kompozitora i pijanista svih vremena.

Bio je prvi zapadni komopozitor koji je u klasičnu muziku uneo elemente slovenske muzike. Šopenove mazurke i poloneze su temelj poljske narodne klasične muzike.

Poljska se dostojno odužuje svom velikanu. Svake pete godine u Varšavi se održava čuveni Međunarodni konkurs pijanista „Frederik Šopen“.

Šopenovo ime nose varšavski aerodrom, jedan asteroid i krater na Merkuru.

O Šopenu i njegovoj vez sa Žorž Sand snimljena su dva igrana filma, kao i biografski film „Pesma za sećanje“, snimljen 1945. godine.

Za života, veliki umetnik je često skretao pažnju i time što je brijao samo jednu stranu lica.

„Nema veze, i onako publika vidi samo moj desni profil“ odgovarao bi znatiželjnicima veliki pijanista i još veći kompozitor.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *